Soljanka - Szoljanka







                  Soljanka / so, wie ich es mag/

Da wir nächste Woche umziehen, muss ich alles vom Kühlschrank und Gefrierschrank "vernichten".  Das Beste, was mir einfiel dabei, ist Soljanka, die echte Resteverwertungs-Suppe.
Es gibt dabei tausende Rezepte, jeder kocht sie anders, aber in einem sind sie gleich: überall kommt Wurst und Gemüse rein, dabei sollte man eigentlich keine Wurst kaufen, sondern alles mögliche Reste vom Kühlschrank verbrauchen: ob Rauchwurst, Salami, Speck, Lyoner, Wiener, Debreciener, usw. alles kommt in die Suppe. Aber alles schön klein gewürfelt.

Zutaten für ein grossen Topf Soljanka:

ca. 500-600 Wurst... gemischt
------------------------

Gemüsesorten wie beim Letscho, oder Ratatuille:
 2-3 Paprika,
 2-3 Tomaten,
2-3 Zwiebeln, oder viele Frühlingszwiebeln,
0,5 bis 2 ganze Gläser Cornichons...je nach Geschmack,
--------------------
Ich habe noch reingetan, aber  man kann weglassen, man kann sie ersetzen, mit mehr Tomaten, Zwiebeln, Paprika, oder mit anderem Gemüse...je nach Geschmack:

2 grosse Zucchini,
4 -5 Petersilie-Wurzeln,
ca. 260 g gefrorene Bohnen, (ich habe einfach im Gefriere gehabt, habe gedacht, es wird bestimmt schmecken. Die Hülsen im Sommer auf dem Markt gekauft, die Bohnen von Hülsen geholt und sofort eingefroren....die brauchen nur paar Minuten zum kochen.) 

Ausserdem:
2-3 EL Tomatenmark, 
3-4 EL Ketchup,
1-2 EL Senf,
1 KL Sambal Olek,  oder etwas Scharfes,
ca. 500 ml passierte Tomaten, 
1/2-1 Glas Rote-Beete,
Brühe zum aufgiessen,
Pfeffer,
Gurkenwasser,
-----------------------
Sauerrahm, Sauere Sahne, /Crème Fraiche, /Schmand

Zubereitung:

So, wie auf den Bildern alle zutaten säubern und kleinschneiden. 
In eine grosse beschichtete Pfanne die Wurstwürfeln reingeben und kross anbraten. 
In einen grossen Topf rübergeben. Die geschnittene Gemüse in dem  Pfanne genauso scharf anbraten, die Tomatenmark dazugeben, damit auch ein wenig braten. 
Alles in den Topf geben. Mit den passiertem Tomaten, Gurkenwasser und der Brühe aufgiessen. Die Gewürze dazugeben. 
Einmal richtig aufkochen, dann auf der kleinsten Flamme ca. 90 Min. köcheln lassen. 
Am Ende noch abschmecken.  Zum Servieren Sauere Sahne dazu reichen. 


















                             Szoljanka 


Mivel költözködés előtt állunk, már csak pár nap van hátra, körülnéztem a hűtőben és a fagyasztóban, hogy mit lehet, vagy kell még mindenképpen elhasználni. Megpróbáltam gondolatban még beosztani erre a pár napra, hogy legyen is, de ne sokat kelljen eldobni sem. 
Tehát, ahogy így nézegettem, eszembe jutott, hogy szoljankát fogok főzni, már legalább 6 éve nem ettem. 
Ez a leves egy sűrű mindent-bele-leves. Tulajdonképpen orosz származású, de a keletnémetek is készítették, majd később  a határok eltűnésével az ilyen receptek  hamar terjedtek.
A leves lényege: Mindenféle maradék elhasználása a hűtőből. Tehát, kolbászok, felvágottak, szalonnák, füstölt húsok....mindenféle kerülhet bele.
A zöldségek pedig olyanok, mint a lecsóé, sőt van aki eltett lecsóval készíti. Tehát kötelező beletenni paprikát, paradicsomot, hagymát. Ami szintén nem hiányozhat az a savanyú uborka és a leve!!! De más zöldségek is kerülhetnek bele, megtiltva nincs semmi. Ebből kifolyólag ezerféle recept létezik, mindenki a saját szájíze szerint készíti.
A leve nem paprikás, inkább paradicsomos, kicsit savanykás, tele ízekkel...szóval isteni finom.

Hozzávalók:

Kb. 500-600 g vegyes felvágott, kolbász, bacon, szalonna, szalámi, ki mit talál a hűtőjében...
--------------------
Zöldségek úgy mint a lecsónál, vagy ratatouille-nál:

2-3 paprika (nem zöld, az keserű lesz)
2-3 paradicsom,
2-3 hagyma, vagy újhagyma,
0,5-2 egész üveg savanyú uborka,
1/2-1 üveg cékla
-------------------
én még tettem hozzá, de elhagyható, vagy mással helyettesíthető:

2 nagy cukkíni,
250 g fejtett bab, (fagyasztva volt, gondoltam nem fog rontani rajta, beleteszem, mielőtt kidobnám...különben nagyon finom lett vele)
3-4 szál petrezselyemgyökér

További hozzávalók:
3-4 ek ketchup,
2-3 ek sürített paradicsom,
kb. 500 ml paradicsomlé, 
bouillon, vagy zöldségleveslé,
bors,
erős fűszer, chili, vagy erős Pista, ízlés szerint,
a savanyú uborka levéből, kb 150-200 ml,
1-2 ek mustár,
-----------------------
tejföl a tálaláshoz

Elkészítése:

Az összes hús-felvágott félét és a zöldségeket megtisztítjuk és kb egyforma kockákra szeljük. De lehet csíkokra is, ki hogy szereti.
Egy nagy serpenyőbe tesszük először a felvágott-féléket, erősen megpiritjuk. 
Egy nagy lábosba tesszük, majd ugyanabban a serpenyőben megpirítjuk a zöldségeket is. Rátesszük a sürített paradicsomot, azt is egy kicsit pirítjuk, majd az egészet átöntjük a lábosba. Rögtön felöntjük a paradicsomlével, kis uborkalével, és a hús-vagy-zöldségleves-lével.
Fűszerezzük, ketchup, mustár, bors, egy kis erős fűszer kerül még bele.
Egyszer felforraljuk, majd lassú tűzön hagyjuk kb másfél órát gyöngyözni.
Kis tálkában tejfölt adunk a tálalásnál.




Kommentare