Rosenbrötchen-oder-Wachauer - Rózsazsemle, vagy Wachauer




             Rosenbrötchen-oder-Wachauer






Zutaten:

Vorteig:
270 g Mehl,
250 ml Wasser,
1 Prise Zucker,
10 g Hefe,
------------------------
Hauptteig:
Vorteig +
400 g Weizenmehl,
110 g Vollkorn Roggenmehl,
10 g Hefe,
250 ml lauwarmes Wasser,
4 EL Öl,
2,5 KL Salz,
2 EL Sauerteigpulver,
2 EL Kartoffelflocken,

Zubereitung:

Den Vorteig möglichst am Vorabend zusammenkneten und zugedeckt bis morgens gehen lassen. (aber, mindestens 3-4 Stunden)
Morgens mit den anderen Zutaten zusammenkneten, dann solange kneten, bis man einen seidigen, nicht mehr klebenden Teig bekommt. Zugedeckt 60-90 Minuten gehen lassen. /mindestens, bis sich der Teig verdoppelt hat/
Den aufgegangenen Teig auf ein nicht bemehltes Brett geben und auf 90 g Stücke teilen. 
Die Teiglinge zuerst rund formen, dann auswirken. - Am besten macht man es auf ein leicht beölten Arbeitfläche.  Man nimmt den Teig in die Hand und mit den Fingerkuppen nach unten aufs Brett hin und her kreisen. Dabei den Teig ein wenig nach unten drücken. Der bekommt eine feste runde Form. Mit der Unterseite nach unten auf ein mit Backpapier belegtes Blech legen.
Mit eine Folie zudecken und erneut  35-40 Minuten gehen lassen.
Den Backofen auf 210° vorheizen. 
Die Teiglinge umdrehen auf dem Blech und reichlich mit Wasser besprühen. Wenn es möglich, noch im Backofen schwaden.
In ca 25 Minuten goldgelb backen.
Auf ein Gitter auskühlen lassen.





                      Rózsazsemle, vagy Wachauer



Ez egy német és osztrák zsemle, vagyis Németországban és Ausztiában is  készítik ilyen módon. Minden pékségben kapható. Nagyon egyszerű az elkészítése és finom. Németországban így néz ki, mint nálam a képen és rózsazsemle a neve. Az osztrák változata egy városról van elnevezve és egy kicsit sötétebb, több benne a rozsliszt.


Hozzávalók:
az öregtésztához:

270 g búzaliszt,
250 g víz,
1 csipet cukor,
10 g élesztő,

a tésztához:
az öregtészta +
400 g búzaliszt,
100 g tk rozsliszt,
10 g élesztő,
250 g langyos víz,
4 ek olaj,
2,5 kk só,
2 ek burgonyapehely,
2 ek kovászpor, (szerintem, ha nincs elég hozzá egy jó kanál kovász is...csak az íze miatt)


Elkészítése:

Lehetőleg előző este összekeverjük az öregtésztát, majd letakarva hagyjuk egy éjszakán keresztül kelni- de legalább 4 órát.
Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól kidagasztjuk. ( kb 10 perc)
60-90 percig hagyjuk kelni. ( de esetleg tovább is, míg a tészta megduplázódik)    A megkelt tésztát egy nem lisztezett deszkára tesszük és 90 grammos darabokra osztjuk.
Gömbölyűre formáljuk, majd az enyhén olajozott deszkán ki is gömbölyítjük őket. 
Úgy ahogy vannak, tehát a sima felülettel felfelé egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket. Fóliával betakarjuk és hagyjuk kelni kb 35 percig.
Közben előmelegítjük a sütőt 210°-ra. A zsemléket megforgatjuk és alaposan befújjuk vízzel. A sütőben még gőzösíthetünk.
Kb 25 perc alatt szép pirosra sütjük, majd egy rácson hűtjük ki őket.





Kommentare