Frühstückshörnchen 1.- Kifli reggelire 1.






                         Frühstückshörnchen 1.


340 ml lauwarme Milch,
25 g Hefe,
1 Prise Zucker,
180 g helles Dinkel-Mehl,
120 g 550-es Weizenmehl,
200 g 450-es Weizenmehl,
1 Eiweiss,
15 g Salz,
50 g weiche Butter,
25 g Öl
---------------------------
1 Dotter,
1 EL Öl,
1 EL Milch

Zubereitung:

Ausser Salz, Butter und Öl alles miteinander vermischen und kneten. Nach 3-4 Minuten Butter und Öl dazugeben und weiterkneten. Ca. nach 10 Minuten Salz reinmischen.
Mit eine Folie bedecken und 45 Minuten gehen lassen.
Auf ein nicht bemehltes Brett geben und nach Geschmack teilen.
Ich habe auf 10 Stücke á ca 96 g geteilt. 
Die Teiglinge rundwirken und nochmals ca 5 Minuten ruhen lassen.
Auf Tropfenform auswalzen und von der breite Seite aufrollen. Die Enden einbiegen. Auf ein mit Backpapier belegtes Blech legen. 
Erneut mit Folie bedecken und ca. 35-40 Minuten gehen lassen.
Solange den Backofen auf 200 Grad aufheizen. 
Die Hörnchen mit der Dotter-Öl-Milch-Mischung einpinseln.
Ein zweites Blech reichlich mit Wasser besprühen und umgekehrt über das Blech legen. 
15 Minuten bedeckt backen, dann nochmals 10-12 Minuten fertigbacken.





                         Kifli reggelire 1.

Hozzávalók:

340 ml langyos tej,
25 g élesztő,
1 csipet cukor,
180 g tönköly liszt,
120 g 80-as búzaliszt,
200 g búza finomliszt,
1 tojásfehérje,
15 g só,
50 g  puha vaj, 
25 ml olaj
----------------------------
1 tojássárgája,
1 ek tej,
1 ek olaj

Elkészítése:

A són és zsiradékon kívűl mindent összekeverünk.
Elkezdjük dagasztani, majd kb 3-4 perc múlva hozzáadjuk a zsiradékot is. Továbbdagasztjuk és csak a végén adjuk hozzá a sót.
Egy fóliával betakarva kb. 45 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát egy nem lisztezett deszkára borítjuk, majd tetszés szerint elosztjuk. Én 10 darabra osztottam, kb. 96 grammosak lettek.
A tésztákat kerekre formázzuk, majd letakarva 5-6 percig pihentetjük. Egy kis sodróval cseppalakúra sodorjuk őket és a széles felétől magunk felé felsodorjuk. Behajtjuk a két csücskét és egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük.
Egy másik tepsit bespricceljünk vízzel és beborítjuk vele a tepsinket.
Így hagyjuk kb 35-40 percig pihenni.
Közben felmelegítjük a sütőt 200 fokra. A kifliket lekenjük a tojássárgája-olaj-tej keverékkel. Rátesszük a nedves tepsit a tetejére és így sütjük 15 percig. Ezután levesszük a tepsit és még ismét 10-12 percig készre sütjük.
Nem túl ropogós, de pihe-puha kifliket kapunk.









Kommentare