Baguette-Brötchen - Bagett-zsemle
Zutaten:
Für den Vorteig:
180 g Weizenmehl,
180 ml lauwarmes Wasser,
7 g Hefe,
----------------
Hauptteig:
Vorteig +
450 g Weizenmehl,
25 g VK-Roggenmehl,
10 g Sauerteigpulver, oder 1 EL Sauerteig,
12 g Salz,
7 g Zucker,
245 ml lauwarmes Wasser,
2 g Hefe,
10 g Butter
Zubereitung:
Den Vorteig kann man schon am Vorabend, oder paar
Stunden vorher zubereiten. Zugedeckt gehen lassen.
Dann für den Hauptteig alles zusammenmischen ausser Salz
und Butter.
Die Butter nach paar Minuten kneten dazugeben, den Salz
erst am Ende der Knetzeit dazumischen und gut verarbeiten.
Zugedeckt ca. 90 Minuten gehen lassen, aber alle 30
Minuten
falten.
Auf ein Brett geben, auf 9-10 Stücke teilen. Die Teiglinge
rundwirken.
Zugedeckt ca 15 Minuten ruhen lassen.
Die Teiglinge zuerst platt drücken mit den Fingern, dann
aufrollen.
Zugedeckt erneut ca 45 Minuten gehen lassen. Mit einem
scharfen Messer einschneiden.
Im 250 Grad aufgeheizten Backofen mit Dampf Backen, aber
nach ca. 5-6 Minuten auf 210 Grad zurückschalten.
In weiteren 20 Minuten weiterbacken, dann die letzten 5
Minuten bei leicht geöffneter Ofentür ausdampfen lassen.
Auf ein Gitter auskühlen lassen.
Bagett-zsemle
Előtészta:
180 g búzaliszt,
180 g langyos víz,
7 g élesztő,
Főtészta:
Előtészta +
450 g búzaliszt,
25 g tk rozsliszt,
10 g kovászpor, vagy 1 ek kovász,
12 g só,
7 g cukor,
245 ml langyos víz,
2 g élesztő,
10 g vaj,
Elkészítése:
Az előtésztát lehetőleg előző este, de lehet napközben is, de
legalább egy pár órával előtte összekverjük. Betakarva
hagyjuk pihenni.
A főtésztához mindent hozzáadunk a vajon és són kívűl. A
vajat kb 4 perc dagasztás után, a sót pedig kb 10 perc
dagasztás után adjuk hozzá.
Letakarva hagyjuk 90 percig pihenni. Minden 30 perc után
hajtogatjuk.
A másfél óra leteltével egy deszkára borítjuk a tésztát és 9-
10 darabra osztjuk. Kerekre formázzuk a tésztákat, majd
betakarva hagyjuk ismét kb 15 percig pihenni.
Ezután lelapítjuk a tésztát ujjainkal (nem sodorjuk), majd
feltekerjük, ovális bagettformákat készítünk belőlük.
Betakarva hagyjuk ismét 45 percig pihenni. Egy éles késsel
bevágjuk, majd előmelegített sütőben 250 fonál elkezdjük
sütni. Vagy egy edényben teszünk a sütő aljára melegvizet,
vagy egy párszor vizet permetezünk a sütőbe.
Kb 5 perc múlva visszavesszük a hőt 210 fokra. Így sütjük
további 20 percig, majd az utolsó 5 percre enyhén nyitott
sütőajtónál hagyjuk készre sülni.
Rácson hagyjuk kihűlni.
Kommentare
Kommentar veröffentlichen