Baguette-Brötchen - Bagett-zsemle





Baguette-Brötchen

Zutaten:

Für den Vorteig:

180 g Weizenmehl,

180 ml lauwarmes Wasser,

7 g Hefe,

----------------

Hauptteig:

Vorteig +

450 g Weizenmehl,

25 g  VK-Roggenmehl,

10 g Sauerteigpulver, oder 1 EL Sauerteig,

12 g Salz,

7 g Zucker,

245 ml lauwarmes Wasser,

2 g Hefe,

10 g Butter

Zubereitung:

Den Vorteig kann man schon am Vorabend, oder paar 

Stunden vorher zubereiten. Zugedeckt gehen lassen.


Dann für den Hauptteig alles zusammenmischen ausser Salz 

und Butter.

Die Butter nach paar Minuten kneten dazugeben, den Salz

erst am Ende der Knetzeit dazumischen und gut verarbeiten.

Zugedeckt ca. 90 Minuten gehen lassen, aber alle 30 

Minuten 

falten.

Auf ein Brett geben, auf 9-10 Stücke teilen. Die Teiglinge 

rundwirken.

Zugedeckt ca 15 Minuten ruhen lassen.

Die Teiglinge zuerst platt drücken mit den Fingern, dann 

aufrollen.

Zugedeckt erneut ca 45 Minuten gehen lassen. Mit einem 

scharfen Messer einschneiden.

Im 250 Grad aufgeheizten Backofen mit Dampf Backen, aber 

nach ca. 5-6 Minuten auf 210 Grad zurückschalten.



In weiteren 20 Minuten weiterbacken, dann die letzten 5 

Minuten bei leicht geöffneter Ofentür ausdampfen lassen.


Auf ein Gitter auskühlen lassen.






                                          Bagett-zsemle



Előtészta:

180 g búzaliszt,

180 g langyos víz,

7 g élesztő,


Főtészta:

Előtészta +

450 g búzaliszt,

25 g tk rozsliszt,

10 g kovászpor, vagy 1 ek kovász,

12 g só,

7 g cukor,

245 ml langyos víz,

2 g élesztő,

10 g vaj,

Elkészítése:

Az előtésztát lehetőleg előző este, de lehet napközben is, de 

legalább egy pár órával előtte összekverjük. Betakarva 

hagyjuk pihenni.

A főtésztához mindent hozzáadunk a vajon és són kívűl. A 

vajat kb 4 perc dagasztás  után, a sót pedig kb 10 perc 

dagasztás után adjuk hozzá.

Letakarva hagyjuk 90 percig pihenni. Minden 30 perc után 

hajtogatjuk.

A másfél óra leteltével egy deszkára borítjuk a tésztát és 9-

10 darabra osztjuk. Kerekre formázzuk a tésztákat, majd 

betakarva hagyjuk ismét kb 15 percig pihenni.

Ezután lelapítjuk a tésztát ujjainkal (nem sodorjuk), majd 

feltekerjük, ovális bagettformákat készítünk belőlük.

Betakarva hagyjuk ismét 45 percig pihenni. Egy éles késsel 

bevágjuk, majd előmelegített sütőben 250 fonál elkezdjük 

sütni. Vagy egy edényben teszünk a sütő aljára melegvizet,

vagy egy párszor vizet permetezünk a sütőbe.

Kb 5 perc múlva visszavesszük a hőt 210 fokra. Így sütjük 

további 20 percig, majd az utolsó 5 percre enyhén nyitott 

sütőajtónál hagyjuk készre sülni.

Rácson hagyjuk kihűlni.















Kommentare