Faule Weiber Grieben-Pogatschen - Lusta asszony töpörtyűs pogácsája



























                Faule Weiber Grieben-Pogatschen

In Ungarn isst man sehr gerne alle Arten von Pogatschen. Es sind herzhafte Hefeteigstückchen, die meistens gefaltet sind, dann normalerweise rund ausgestochen. Ich habe hier eine schnelle Variante gefunden, damit alle Teile rasch verarbeiten kann. Beim rund Ausstechen bleiben Teigstücke übrig. Wenn man sie dann wieder zusammenknetet, verlieren sie ihre Struktur. So, wie ich gemacht habe, sind alle schön gefaltet, wie Blaetterteig. Es schmeckt sehr lecker.


Zuteten:
500 g Mehl,
15 g Hefe,
75 g Yoghurt,
2 Eier,
220-230 ml Milch,
20 ml Rum,
-----------------------
20 g Schweinefett,
----------------------
16 g Salz
--------------------- 
 300 g Grieben,
1 KL Essig,
1/2 KL Pfeffer,
---------------------
 1 Ei zum Bepinseln

Zubereitung:

Von den oberen Zutaten einen Hefeteig kneten. Das Fett nur par Minuten spaeter dazukneten, den Salz nur am Ende.
Mindestens 10 Minuten kneten, damit man einen seidigen, elastischen Teig bekommt. 
Zugedeckt 30 Minuten ruhen lassen.
Solange den Grieben durch den Wolf jagen und würzen.
Den Teig auf ein bemehltes Brett geben und viereckig auswalzen.
In den mittleren eindrittel den Grieben verteilen und bestreichen.
Den Teig von links und rechts bis zu mitte einschlagen. Dann auf die mittlere Eindrittel erneut ein wenig Grieben geben, verteilen. 
Den Teig wieder falten. Zugedeckt 30 Minuten gehen lassen.
Nach der Zeit erneut ausrollen und wie gehabt mit den restlichen Grieben bestreichen. Falten und erneut gehenlassen.
Den Teig ca. auf 1,5 cm auwalzen. Mit einem scharfes Messer einritzen und mit aufgeschlagenen Ei bestreichen. Zuerst auf ca. 4 cm breiten Streifen schneiden, dann auf Dreiecke. Auf ein mit Backpapier belegtes Blech legen und erneut 30 Minuten gehen lassen. Es gibt 2 Bleche voll Dreiecke.  Ganz frisch schmecken sie am besten. Pass sehr gut zum Bier, oder einfach zum knabbern.




 


           Lusta asszony töpörtyűs pogácsája

Megmondom őszintén, hogy tényleg ilyesmire lusta vagyok....mármint kiszaggatni a pogácsát, aztán a maradékból csak olyan balesetes darabok lesznek. Ha az ember pedig összegyúrja, akkor már nem lesz szalagos....tehát ez nem nekem való. Gondoltam, így háromszögekben gyors is, mutatós is.
Négyszögűeket is késztítettem már, az is pontosan ilyen gyorsan megy.

Hozzávalók:
500 g liszt,
15 g élesztő,
75 g joghurt,
2 tojás,
220-230 ml tej,
20 ml rum,
--------------------
20 g zsír,
--------------------
16 g só
----------------------------
300 g darált töpörtyű,
1/2 kk darált bors,
1 kk borecet, vagy pár csepp magyar ecet,
----------------------
1 tojás felverve a bekenéshez

Elkészítése:

A felső hozzávalókat összegyúrjuk, kelttésztát készítünk. Egy pár perc múlva adjuk csak a zsírt is hozzá, a sót pedig csak a végén dolgozzuk bele.
Legalább 10 percig dagasztjuk, amíg egy selymes, elasztikus tésztát nem kapunk.
Letakarva hagyjuk 30 percig kelni.
Addig ledaráljuk a töpörtyűt és befűszerezzük.
Egy lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát.
A középső egyharmadára rákenünk a töpörtyűkrémből. Jobbról, balról behajtjuk a tésztát a közepéig. Most van egy csík, aminek szintén a közepét bekenjük. Ugyanúgy behajtjuk a tésztát a közepéig lentől fel és fentről le.
Így hagyjuk ismét fél órát pihenni. Ezután kinyújtjuk és megint ugyanígy kenjük és hajtogatjuk. Ismét 30 percig hagyuk kelni.
Most kb 1, 5 cm-re, lehetőleg szép egyenes szélekkel, nyújtjuk a tésztánkat. Egy éles késsel beírdaljuk, majd megkenjük felvert tojással.
Kb 4 cm-es csíkokra szeljük, majd azokból háromszögeket vágunk.
Egy papírral bélelt tepsire helyezzük őket és hagyjuk ismét 30 percig pihenni.
200 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

 
 


 



Kommentare

  1. Hát, bizony, sikerült azt a gordiuszi csomót elvágni :D és ez így is tökéletesen finom!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Köszi Vicuska, tényleg nagyon finom lett. Főleg még langyosan... :)

      Löschen

Kommentar veröffentlichen