Aprikotierte Quarktaschen - Abrikózott túrós táska

E
                
                     Aprikotierte Quarktaschen


Zutaten:
550 g Mehl,
1  Ei,
2 Dotter,
320 ml Milch, (lauwarm)
50 g Zucker, 
10 g Hefe
---------------------
75 g Butter 
-------------------
1 csipet só

Füllung:
500 g Quark, / Schichtkaese, oder Sahnequark abgetropft/
1 Dotter,
Vanille
3-4 EL
2-3 EL Sauerrahm,
3-4 EL Griess,
ev. Rosinen
------------------
1 EL flüssige  Butter,
-------------------
4 EL Aprikosenkonfitüre,
1 EL Wasser

Zubereitung:

Mehl sieben, dann die ganzen Zutaten (ausser Butter und Salz) dazugeben. Mindestens 10 Minuten kneten, oder mit der Maschine kneten lassen, bis es schön, seidig, geschmeidig wird. Die Butter kommt ca. nach 4-5 Minuten Kneten, der Salz nur am Ende dazu.
Mit Folie zudecken und 60 Minuten gehen lassen.
Für die Füllung alles zusammenrühren. Es soll eine nicht flüssige Quarkmasse entstehen. Ich habe mit ungarischen Quark zubereitet, der ist noch körniger, wie der Schichtkaese. In Österreich bekommt man auch so, als Topfen.
Den Teig auf ein bemehltes Brett legen. Mit einem Wellholz viereckig ausrollen. Ich habe ein wenig grösser ausgewellt, wie das Blech. 
4 x 5 Stücke schneiden. An der kürzere Seite einen Streifen übrig lassen, mit ca. 3 cm Breite. Von dem mit einem kleinen Ausstecher 20 runde Teile ausstechen. 
Die Quadrate ein wenig von beiden Seiten  ausseinanderziehen. Auf jedem Quadrat ein EL von der Füllung geben. Die gegenüberliegende Ecken zusammenschlagen, fest einanderdrücken.
Die runde Teile von einer Seite mit Eiweiss bepinseln und oben drauflegen.
Auf ein mit Backpapier belegtes Blech legen. Die Quarktaschen von der Seite mit flüssige Butter bepinseln.
Mit Folie zudecken und ca. 30 Minuten gehen lassen.
In vorgeheiztem Backofen bei 200 Grad ca. 30 Minuten backen.
Die Aprikosenmarmelade mit einem El Wasser mischen und aufkochen. Es soll vollkommen homogen sein...bei bedarf mit einem Stabmixer pürieren.
Mit der heissen Aprikosenmarmelade die heisse Quarktaschen einpinseln.


 
                    
                     Abrikózott túrós táska

Hozzávalók:
550 g liszt,
1 tojás,
2 tojássárgája,
50 g cukor,
320 ml langyos tej,
10 g élesztő,
--------------------
75 g puha vaj,
-------------------
1 csipet só

A töltelékhez:
500 g túró,
1 tojássárgája,
3-4 ek cukor,
2-3 ek tejföl,
vanília,
3-4 evőkanál dara
(itt mindent nagyjából írtam, tetszés szerint édesre keverjük,)
esetleg mazsola
----------------------
1 ek olvasztott vaj,
-----------------------
4 ek sárgabaracklekvár,
1 ek víz

Elkészítése:
A lisztet szitáljuk és hozzáadjuk a többi hozzávalót is. (a vaj és só kivételével)
Legalább 10 percig dagasztjuk, vagy géppel dagasztatjuk, míg egy szép selymes tésztát nem kapunk.
Fóliával letakarva hagyjuk egy órát kelni.
Amíg kel a tészta, összekeverjük a túrót a többi hozzávlóval.
Egy lisztezett deszkára helyezzük a megkelt tésztát, majd téglalap alakúra nyújtjuk. A rövidebb széléből levágunk egy kb. 3 cm-es csíkot. A többit 4 x 5 négyszögre szeljük.
A lapokat egy kicsit széthúzzuk. Mindegyikre teszünk egy kanálnyit a  töltelékből. A sarkokat ellentétesen egymásra hajtjuk és összenyomjuk. A levágott csík tésztából egy kis kerek szaggatóval 20 karikát szaggatunk. Egyik oldalán megkenjük tojásfehérjével és a bukták tetejére helyezzük. A buktákat egy papírral bélelt tepsire helyezzük. Széleit olvasztott vajjal bekenjük. Lazán fektessük egymás mellé, mert még megnőnek.
Fóliával betakarva 30 percig hagyjuk pihenni.
Előmelegített sütőben 200 fokon  kb 30 percig sütjük.
A lekvárt összekeverjük a vízzel és felforraljuk. Teljesen csomómentesnek kell lennie, ha nem az, egy botmixerrel pürésítjük.
A forró buktákat a forró lekvárral bekenjük.  (ezt hívják abrikózásnak)
///////

Tudom, sokan azt kérdezik most: ezt meg mi a fenének kell.....
egyrészt, mert szép csillogós lesz, másrészt, mert nem szárad ki olyan gyorsan, harmadrészt pedig, mert
finom.... Ezt pl. Franciaországban és Németországban nagyon sokszor alkalmazzák a kelt süteményeknél.



 






Kommentare

  1. Szerintem sem rontja el :) Alkalomadtán kipróbálom!

    AntwortenLöschen
  2. Szia Vicuska.....nem...tényleg nem rontja el....sőt. Remélem, megírod, milyen lett :)

    AntwortenLöschen

Kommentar veröffentlichen