Schweizer Käsetarte - Svájci sajt-tarte






                      Schweizer Käsetarte

Story:
Es ist ein original Schweizer Mahlzeit. Man sagt in der Schweiz: 
Eine Woche  ohne Fondu ist eine verlorene Woche.  Diese Käsetarte ist eine gelungene Ersatz für diese Wochen....wann es mal wirklich kein Käse-Fondu gibt. 
Ich werde nächstmal in einer Metall-Form backen. Ich war mit dieser Tarte-Form für dieses Rezept nicht zufrieden. 

Zutaten:

Für den Teig:
200 g Mehl,
75 g Butter,
4 EL Wasser

Für die Füllung:

2 Eier,
150 g Sahne,
150 ml Milch,
300 g  geriebener Gruyere / Greyerzer  Käse,
Muskat
Salz, Pfeffer

Zubereitung:

Für den Teig: die ganzen Zutaten rasch zusammenkneten. In Frischhaltefolie wickeln und für mindestens 1 Stunde kühl stellen.
Eine Tarteform ausbuttern. 
Den Backofen auf 180° einschalten.
Den Teig ausrollen, in die Tarteform legen und schön anpassen. Ränder abschneiden und den Teig überall gut hindrücken. 
In einer Schüssel die ganzen Zutaten für die Käsefüllung mischen, würzen. 
In die Tarteform giessen.  Im vorgeheiztem Backofen  in ca. 35-40 Minuten schön  rot backen.
Mit einem Salat servieren. 
Leider ist mir beim erstmal Backen der unterste Boden nicht ganz durch geworden...man konnte es aber nicht schmecken, hat auch so gut geschmeckt. Am nächsten Tag habe ich Brot gebacken und 2 Stück habe dann auf den heissen Steig gelegt. Da der Teig kein Ei drin hat, hat so auch keine Farbe bekommen, aber hat nicht mehr speckig ausgesehen.









                        Svájci sajt-tarte

Story: 
Egy svájci különlegességet hoztam Nektek. Nagyon egyszerüen néz ki, nem is bonyolult elkészíteni, de nagyon finom étel. 
Csak arra kell figyelni, hogy jól átsüljön. Legközelebb én is egy fém tarte-formában fogom készíteni, az sokkal jobban vezeti a hőt....igaz, így talán mutatósabb. Próbáljátok ki, ha vendégek jönnek, egy szelet belőle, egy kis vegyes salátával, egy tökéletes előétel lesz.
8 szelet lesz belőle és nagyon laktató.

Hozzávalók:

A tésztához:

200 g liszt,
75 g vaj,
4 ek víz,
egy csipet só

A sajtmasszához:

300 g fűszeres jó minőségü sajt: én Gruyert azaz Greyerzert használtam, mert azzal az igazi. ( de eltudom képzelni egy változatát egy jó érett másfajta sajttal, pl Cheddarral, vagy másfajta jó fűszeres, zsíros sajttal ...,  az igazi tarte-hoz egy jó minőségü sajt kell...sajnos a magyar trappistával nem fog sikerülni.
150 g tejszín,
150 ml tej,
2 tojás, 
só, bors,
friss reszelt szerecsendió

Elkészítése:

A tésztához a lisztet, vajat és a  vizet gyorsan összedolgozzuk, hogy ne melegedjen fel. Kézzel kell csinálni, mert géppel csak morzsókás lesz, nem áll össze.
Folpackba csomagolva legalább egy órára hűtőbe tesszük.
Ezután egy tarte-formát alaposan kivajazunk. 
Bekapcsoljuk a sütőt 180°-200°-ra.
A sajtot, és a többi hozzávalót egy kis tálban összekeverjük és fűszerezzük.
A tésztát egy lisztezett deszkán kisodorjuk, a tarte-formába tesszük, széleit levágjuk. 
Beleöntjük a sajtmasszát és berakjuk a forró sütőbe. Legalább 30 percig sütjük, amíg szép piros lesz. Természetesen sütőfüggő, aki tudja, hagyja még 10 percre alsó sütésen, mert az alja, sajnos nehezen sül át, amit csak akkor lehet észrevenni, ha felvágja az ember. 
Nagyon finom volt így is, de úgy nézett ki, mintha még nyers lenne.
Egy jó vegyes salátával tálaljuk.

Az enyém sajnos az első sütésre nem lett tökéletes: az alsó képen látszódik, hogy újra átsütöttem, méghozzá másnap, amikor forró volt a kövem a sütőben. Mivel a tésztában nincs tojás, nem pirult meg így sem, de szépen átsült.


















Kommentare