Pfannengyros -Serpenyős Gyros




                            

                              Pfannengyros

Zutaten:
1 kg Schweinefleisch zum Kurzbraten...oder Geschnetzeltes,
2 Schalotten,
4 Zehen Knoblauch,
4-5 EL gutes Olivenöl,
2 KL Majoran,
2 KL Oregano,
1 KL Thymian,
Salz, Pfeffer,
1/2 KL Paprikapulver,
1/2 KL Kümmel,
ein wenig Chili-Flocken,

Zubereitung:

Das Fleisch waschen, abtrocknen und auf dünne Streifen schneiden, wie Geschnetzeltes.
Die Zwiebeln und Knoblauch schälen, klein würfeln und mit den restlichen Zutaten vermengen.  Das Fleisch gut durchrühren und zugedeckt mindestens über Nacht im Kühlschrank marinieren.

Vor dem Zubereiten mindestens 1 Stunde vom Kühlschrank holen. Eine beschichtete Pfanne heiss werden lassen und das Fleisch drin scharf anbraten, aber auf einmal max. 500 g reingeben, sonst lässt Flüssigkeit raus, dann wird das Fleisch zäh.
Sofort servieren.
Passen griechische Salat, Tsatsiki, Pommes frites dazu.  Ich habe zum Abendessen ohne Pommer serviert.



               

                         Serpenyős Gyros

Hozzávalók:

1 kg sertéshús, ami hirtelensütésre alkalmas... rántani való, vagy sütni való...combból, karajból, de a tarja is finom, ha valaki egy kicsit zsírosabban is szereti.
2 db salot-hagyma, vagy 1 vöröshagyma,
4-5 gerezd fokhagyma,
4-5 ek jó minőségü olívaolaj,
só, bors,
2 kk majoránna,
2 kk oregánó,
1 kk kakukkfű,
1/2 kk piros paprika,
1/2 kk kömény, 
egy késhegynyi erős fűszer,

Elkészítése:

A húst megmossuk, megszárítjuk, majd vékony csíkokra szeljük.   A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk.
Az összes hozzávalót összekeverjük, majd beletesszük a húst és jól átkeverjük. Zárt edényben legalább 10-12 órán keresztül a hűtőben hagyjuk pácolódni.
Legalább egy órával a tálalás előtt vegyük ki a húst a hűtőből, szobahőmérsékletre.
A tálalás előtt pár perccel kezdünk hozzá a hús elkészítéséhez, csak akkor, ha a többi fogás már készen van.
Egy bevont serpenyőt felforrósítunk. Nem kell semmit beletenni a serpenyőbe, hiszen a pác már olajos. Egyszerre max. 500 g-ot süssünk. ( Ha sok van a serpenyőben, túl lehűl és a hús nedvességet enged magából, akkor pedig rágós lesz) Perceken belül elkészül. 
Azonnal tálaljuk.  Sült burgonya, görög saláta és caciki illik hozzá.







Kommentare