Gemüselasagne - Zöldséges Lasagne





Gemüselasagne

Story:
Ich habe heute Nudeln gemacht. Da habe ich dann die Idee gehabt, ich könnte meine Gemüse auch zwischen Teigblätter, als Lasagne zubereiten. Ich habe mich im Kühlschrank umgeguckt, rausgeholt, was wegmusste. Da habe ich Mascarpone gehabt, dann ein Boursin Doppelrahmkäse mit Feigen und 3 Nuss-Sorten. Wir haben erst neulich gekauft, aber zum Brot hat der uns nicht so übermässig geschmeckt. Dann habe ich alles durchdacht...und habe dann zubereitet....
Super lecker, kann ich Euch sagen!!  

zutaten:

Butter für die Form
--------------------------
1 Aubergine,
2 Zucchinis,
Mehl zum wenden,
Öl  zum braten,
Salz, Pfeffer
----------------------------
frische, oder getrocknete Teigblätter,
--------------------------------
250 g Mascarpone,
3 Stiele Basilikum,
100 g gewürzte Frischkäse: hier Boursin mit Feigen und 3 Sorten Nüsse,
Salz, Pfeffer, 
ein paar Flocken Chili,
------------------------------
1 Dose gehackte Tomaten,
Basilikum, egal ob trocken, oder frisch,
Salz, Pfeffer,
1 KL Zucker,
3-4 EL Olivenöl,
--------------------------
50 g Käse zum streuen, 

Zubereitung:

Ich habe von frischem Pastateig, die Blätter geschnitten.  
Den Käse, Mascarpone und Basilikumblätter in den Zerkleinerer gegeben. Gleich kamen auch die Gewürze dazu, dann habe ich ganz das Ganze püriert und dann abgeschmeckt. Auf die Seite gelegt.
Eine Auflaufform schön dick ausbuttern. 
Zuerst habe ich eine Reihe Pasta gelegt.
Dann habe ich die Aubergine, gewaschen, in Scheiben geschnitten, leicht bemehlt und im  Öl gebacken.  Das gleiche mit den Zucchinis gemacht. Ich habe sie auf Küchenpapier gelegt, damit sie nicht so arg fettig sind.
In der Auflaufform auf den Pasta-Schicht habe mit einem Löffel von der Mascarpone-Masse so ca. 8 KL verteilt und ein wenig geglättet. Da habe ich dann das Gemüse verteilt. Solange habe ich geschichtet, bis alles verbraucht war. Oberste Reihe wurde wieder eine Pasta-Schicht. 
Die Dosentomaten habe ich in einem kleine Topf warmgemacht. Eigentlich nicht viel damit gemacht, ausser, dass ich ein gutes Schuss Olivenöl und Gewürze dazugetan habe. So habe ich den dann auf die Nudeln verteilt. 
Mit Käse bestreut und im 180° vorgeheizten Backofen ca. 45 Minuten richtig rot durchgebacken. Mit Absicht habe ich nicht zu viele Käse drüber gegeben, weil da schon ziemlich viel Fett in sich hat....aber es schmeckt super lecker!!!
Mit einem gemischten Salat servieren...






                        Zöldséges Lasagne

Story:
Megint valami újat hozok Nektek.  Tésztát készítettem, de közben eszembe jutott, hogy van még egy-két zöldségem, amiket fel kéne dolgozni. Tehát készítek zöldséges lasagnét...az egészséges is, finom is...
Találtam a hütőmben egy pár dolgot, amit már szintén fel kellett dolgozni, így Mascarpone-t, egy megkezdett Boursin sajtot, ami egy duplazsíros, kenhető, fűszeres, puha sajt. Egy újfajta ízesítéssel vettünk a múltkor, ami csak úgy, a kenyérre kenve nem jött be nálunk, ezért gondoltam, hogy beleteszem. Fügés és 3 fajta diós volt...csak így tudom lefordítani...így hívják, ha dió, mogyoró és mandula van benne. 
Aztán volt még egy padlizsánom és kettő sárga cukkinim....ezekből készítettem el, a zöldséges lasagnémat...ami isteni finom lett.

Hozzávalók:

vaj a forma kenéséhez,
-------------------------------
vagy vett, vagy frissen készített lasagne-lapok,
-------------------------------
250 g Mascarpone,
100 g fűszeres sajtkrém (itt Boursin fügés, 3 diós ízzel,),
3 ág bazsalikum,
só, bors, 
egy késhegynyi erős fűszer,
------------------------------
1 padlizsán,
2 cukkini,
liszt beleforgatni, 
olaj a sütéshez,
só, bors,
----------------------------
1 konzerv paradicsom, kockázott
3-4 ek olivaolaj,
só, bors, 
1 kk cukor,
bazsalikum, (mindegy, hogy friss, vagy szárított)
------------------

100 g reszelt sajt (vagy kevesebb)


Elkészítése:

Mindent előkészítünk egymás után. A formát alaposan kivajazzuk.
A sajtot, a mascarponét beletesszük egy késes aprítóba, hozzáadjuk a bazsalikumot és a fűszereket is. Szép homogén masszát készítünk belőle. ( ha nincs olyan sajt, én egy normalis krémsajtot,  fél fügét és egy pár diót tennék bele...az íze miatt)
A padlizsánt, cukkinit megmossuk, majd felszeleteljük. Enyhén belisztezzük és forró olajban, (zsiradékban) pirosra sütjük. Konyhapapírra helyezzük.
A kivajazott tepsibe, formába alulra tésztát rakunk. Erre jön kb. 8 kiskanálnyi Mascarpone-krém. Erre a sült zöldséget osztjuk el, majd addig rakjuk így soronként, amíg minden elfogy. A legfelső sor ismét tészta lesz. 
A konzervparadicsomot (lehet frissből is, ha valakinek jó édes, érett házi paradicsomja van. Akkor 5-6 db-ot kb egy éles késsel be kell karcolni, pár pillanatra forrásban lévő vízbe dobni, aztán lehúzni a héját, felaprítani)
Tehát a paradicsomot egy kis lábosba öntjük, (ha száraz tésztánk van, akkor kb. 100 ml vizet is öntsünk hozzá. Beletesszük az olajakat, befűszerezzük, majd ráöntjük a tészta tetejére. 
Vékonyan megszórjuk sajttal, mert már elég zsíradékot tartalmaz.
Előmelegített sütőben 180°-on kb 45 perc alatt szép pirosra sütjük.
Salátával tálaljuk.










Kommentare