Früchtebrot - Gyümölcskenyér




                               Früchtebrot

Zutaten:

200 g dunkles Dinkelmehl,
2 TL Backpulver,
4 Eier,
50 g Butter,
100 g Honig,
50 g Zucker,
Vanille,
1 KL Zimt, (kann man auch mehr reingeben, aber dann ist 
1 Tüte Orangen-Schalen,
2 EL Rum,
30 g dunkle Schokolade,
160 g gehackte Nüsse / egal ob Walnüsse, Mandeln, oder  Haselnüsse,
125 g getr. Datteln,
150 g Korinthen,
100 g Goji-Beere,
100 g getr. Aprikosen,
50 g Cranberry,
(Man kann natürlich auch andere getrockneten Früchte nehmen)


Zubereitung:

Es geht ganz schnell. 
Zuerst können wir mal den Backofen auf 160° einschalten.
In die Schüssel von der Küchenmaschine die Eier, Gewürze, Honig, Zucker paar Minuten schlagen lassen. 
Solange können wir die Obst-Sorten und die Nüsse auswiegen und mit einem Zerkleinerer  auf kleine Stücke hacken.
Das Mehl zu dem Ei-Honig-Gemisch geben, dann nacheinander die restlichen Zutaten dazumischen.
Eine Königskuchenform mit Butter dick einfetten, oder mit Backpapier belegen. (Ich habe Formspray benützt)
Den Teig einfüllen und glatt streichen.
Im vorgeheiztem Backofen ca. 60-70 Minuten, auf der untersten Schiene backen. Dann mit einem Nadel  ( in die Mitte schieben) probieren, ob wirklich durchgebacken ist. 









                   
                          Gyümölcskenyér

Hozzávalók:

200 g sötét tönkölyliszt (de lehet más lisztet is haszálni)
2 ek sütőpor,
4 tojás,
100g méz,
50 g cukor,
vanília,
1 kk fahéj, (lehet többet is, de akkor már elég "karácsonyi" íze van.
2 ek rum, (nem aroma)
1 zacskó reszelt narancshéj, vagy 1 bio narancs héja,
1 csipet só,
50 g vaj, 
30 g darabolt sötét csoki,
160 g darabolt dió, mandula, vagy mogyoró,
525 g tetszés szerinti szárított, aprított gyümölcs,
én tettem bele: 
125 g datolya,
150 g korint, (ez apró fekete mazsola, de lehet másfajtát is használni, nekem ez volt otthon)
100 g goji-bogyók, (elhagyható, lehet másfajta szárazgyümülcsöt beletenni, a lényeg az összsúly stimmeljen)
100 g sárgabarack,
50 g cranberry,

Elkészítése:

Bekapcsoljuk a sütőt 160°-ra. Egy König / király-sütemény formát alaposan kivajazunk, vagy kibéleljük sütőpapírral.

Egy keverőtálba (ha van, géppel kevertetjük) adjuk a tojást, vajat, mézet és cukrot és hagyjuk keverni. Addig kimérjük az összes dió és gyümölcs-félét és egy késes aprítóban durvára aprítjuk. (nem pépesre)
A tálba tesszük a lisztet is és egymásután mindent hozzáadunk. Hagyjuk jó alaposan kikeverni.
Ha meleg a sütő, beleöntjük a masszát a formába és elsimítjuk.
Mivel nehéz tészta, rakjuk a legalsó sínen lévő rácsra!
Kb. 60-70 percig sütjük. Tűpróbával meggyőződünk, hogy a közepe is megsült-e. 


















Kommentare