Zwetschgendatschi, Aprikosendatschi -Szilvás lepény vagy sárgabarackos lepény




          

              Zwetschgendatschi, Aprikosendatschi
                                         (mit Quark-Öl-Teig)

Story:
Den Kuchen backe ich jedes Jahr öfters, weil der einfach mein Lieblingskuchen ist. Gestern habe ich mit 2 verschiedene Obst belegt...habe mich schon richtig gefreut... und glatt...mir ist gelungen den fast zu verbrennen...ich habe vergessen, ihn rechtzeitig aus den Ofen zu nehmen...Ja, sowas passiert auch mal...deswegen habe ich auch ältere Fotos dazugelegt..so sollte eigentlich aussehen.  Schön saftig, der Boden ist auch durchgebacken aber nicht zu fest...also perfekt. 
Man kann den Kuchen mit Streusel, mit Mandel, oder mit beide Sachen bestreuen... lecker!

Zutaten:
Für ein grosses Blech:
2 kg Obst
------------------
450 g Mehl
1 Tüte Backpulver,
250 g Quark,
9 EL Öl,
9 El Milch,
1 Prise Salz, 
100 g Zucker,
Vanille,
-------------------
Für den Streusel:
(   Grundrezept:     1 Teil Zucker + 1 Teil Butter + 2 Teil Mehl)

Hier:
150 g Butter, 
150 g Zucker,
300 g Mehl, 
1 Prise Salz,
2 KL Zimt 

Zubereitung:
Normalerweise geht der Kuchen ruck-zuck. 
Alles in eine Schüssel wiegen für den Teig und mit dem Knethaken glatt kneten lassen, oder per Hand schön ausarbeiten.
Obst waschen, halbieren, entsteinen.
Ein Blech ausfetten. Backofen auf 200° einschalten.
Den Teig auf ein bemehltes Brett legen und ausrollen. Auf dem Blech legen. Das Obst reihenweise, wie unten auf dem Bild, drauflegen.
Für den Streusel: Zuerst die Butter mit dem Zucker verkneten. Die Butter sollte weich, aber nicht flüssig sein. Nur kurz zusammenknoten, damit der Zucker nicht schmilzt. Dann das Mehl dazumischen und mit beiden Händen durchkneten. So entstehen die feine Streusel. Den können wir gleich auf den Kuchen verteilen. Eventuell noch Mandelblättchen drauf streuen.
Im vorgeheiztem Backofen ca. 30-35 Minuten backen.







    Szilvás lepény vagy sárgabarackos lepény
                         (túró-olaj-tészta)

Story:
Minden évben sütök sárgabarackosat és szilvásat is, mert ez a kedvenc sütim. Még soha nem sikerült elrontani.... a tegnapi kívűl.
Egyszerüen elfelejtettem időben kivenni a sütőből. Kicsit túlsült az alja... hát néha megesik... de azért nagyon finom, csak nem olyan szaftos, mint máskor. Ezért tettem hozzá régebbi képeket... ha nem sül túl, akkor így néz ki. 
A tetejére lehet tenni morzsókát, szeletelt mandulát, vagy egyszerüen mindkettőt....fincsi!

Hozzávalók:

2 kg gyümölcs,
-------------
450 g liszt,
1 zacskó sütőpor,
250 g zsírmentes krémtúró, (Lidl-ben kapható, nem Mascarpone, mert az zsíros) 
100 g cukor,
9 ek olaj,
9 ek tej,
vanilia, 
1 csipet só,
-------------------
A zsurmókához:

( Alaprecept: 1 rész vaj, + 1 rész cukor, + 2 rész liszt)

itt:
150 g puha vaj,
150 g cukor,
300 g liszt,
1 csipet só,
2 kk fahéj
----------------
esetleg szeletelt mandula

Elkészítése:


Egy tálba minden hozzávalót belemérünk és szép simára kidolgoztatjuk géppel. (vagy kidolgozzuk kézzel)
A gyümölcsöt megmossuk, félbevágjuk, kiszedjük a magokat. 
(ha a barackok nagyok, lehet negyedelni is)
Bekapcsoljuk a sütőt 200°-ra. Egy tepsit kizsírozunk.
Lisztes deszkán kisodorjuk a tésztát a megfelelő nagyságra és a tepsibe helyezzük. Halpikkely szerüen sorbarakjuk a gyümölcsöt rajta... ne sajnáljuk, annál finomabb. (mint a képen)
A morzsókához a puha vajat először összekeverjük a cukorral, de csak gyors mozdulatokkal, hogy ne olvadjon fel a cukor...akkor lesz jó ropogós. Ezután a lisztet, sót és fahéjat adjuk hozzá és két kézzel elmorzsókázzuk... szintén gyors mozdulatokkal, ne melegedjen fel.
Ezt a morzsókát elosztjuk a gyümölcs tetején, mindenhol gazdagon beszórjuk. Ha valaki akar, tehet rá szeletelt mandulát, isteni finom lesz tőle.
Az előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütjük. (sütőfüggő)




Kommentare

  1. De csábít a kicsorduló szilvalé látványa! Az édes morzsát, strejzelt imádom a sütin. Jó sok a gyümölcs- így a legfinomabb, így szeretem! :)

    AntwortenLöschen
  2. Igen, én is szeretem, mindegy, hogy kelt, vagy túrós-olajos tésztával készitem, ugyanolyan finom...A kelt talán elöbb szárad ki...ha nem fogy el addig...igen a Streuselt mi is nagyon szeretjük...érdekes, ti magyarul Strejzelnek hivjátok...igy megmaradtak a sváv szavak....ha németül ejted ki...strojzel...tényleg nagyon fincsi...és föleg, ha megbolonditja az ember egy kis fahéjjal , meg esetleg még mandulàval is

    AntwortenLöschen

Kommentar veröffentlichen