Schnelle Tafelbrötchen - Gyors zsemle




                                           Schnelle Tafelbrötchen
 Story:
Binnen anderthalb-zwei Stunden Brötchen backen...Frühaufsteher aufgepasst!!


Zutaten für 12 Stück, ca 70 g Brötchen:
500 g Mehl,
10 g Backmalz,
15 g Hefe,
22 g Butter,
10 g Salz,
275 g eiskaltes Wasser,
--------------------------
bisschen Mehl
bisschen Speisestärke,



Zubereitung:
Alle Zutaten direkt aus dem Kühlschrank in die Küchenmaschine geben und ca. in 10 Minuten zu einem glatten Hefeteig kneten.
Auf ein nicht bemehltes Brett stürzen und sofort weiterarbeiten damit. auf 12 Stück teilen. (ca. 68-70 g)
Die Teiglinge ohne Mehl, also nur auf dem Backbrett auskugeln, oder schleifen. Auf bemehltes Brett legen und ca. 10 Minuten ruhen lassen.  Dann die Kugeln mit ein wenig Kartoffelnstärke einpudern und  nach belieben einschneiden. Ich habe zwei Brötchenstempel und einen Apfelschneider genommen.  
Die eingeschnittene Brötchen nass machen und entweder mit Körner bestreuen, oder ganz ohne lassen. Man macht sie nass mit einem im Wasser liegendes Tuch, dann kann man sie in den Körner eintunken. Mit den Körner, oder nasser Seite nach unten legen wir sie nebeneinander auf ein Backblech. (mit Silikonbackfolie, oder Backpapier belegen)
Zugedeckt 30-40 Minuten gehen lassen. Inzwischen den Backofen auf 200° einschalten. Wenn das Temperatur erreicht ist, die ganzen Brötchen wieder zurückdrehen. Reichlich mit Wasser besprühen.
In den Backofen auch reichlich Wasser sprühen.
Ca. 18-20 Minuten goldbraun backen.


  
                             Gyors zsemle
Story:
Másfél-két óra alatt zsemlét sütni!! Koránkelők figyelem!!!

Hozzávalók:
500 g liszt,
15 g élesztő,
10 g Sütömaláta,(de elhagyható)
10 g só,
22 g vaj,
275 g jéghideg víz,
-------------------
egy kis liszt, 
egy kis keményítő

Elkészítés:
Mindent egyszerre belerakunk a konyhagép, vagy dagasztógép üstjébe és kb. 10 perc alatt selymesre dagasztjuk.
Rögtön kiborítjuk egy nem lisztes felületre és 12 felé osztjuk. (68-70 g)
A tésztadarabkákat szépen kigolyózzuk. ( a nem lisztes deszkán görgetjük a markunkkal , úgy hogy ujjaink begörbítve néznek a deszka felé és a markunkban tartjuk a tésztát, egy kicsit lefelé nyomva. Addig görgetjük, míg egy szép feszes, gömbölyű golyót nem kapunk)
Ezeket a kigömbölyített golyókat lisztezett deszkára helyezzük, betakarjuk és kb. 10 percig hagyjuk pihenni. 
Ezután egy kis teaszürő segítségével meghintjük őket egy kis keményítővel, majd tetszés szerint bevágjuk. Én két zsemlepecséttel és egy almaszelővel készítettem ezeket a mintákat. De be lehet vagdosni egy éles késsel is, tetszés szerint.
Most benedvesítjük a zsemlék tetejét és ha akarjuk magvakba is márthatjuk. ( a nedvesítést én egy tiszta mikrotörlővel készítem, beleteszem egy tálkába, vizet öntök rá és arra nyomom a zsemléket. Igy biztos, hogy a magok is rajtamaradnak) A nedves, vagy magvas felével lefelé rakjuk le őket egy tepsire, majd betakarva 30-40 percig pihentetjük.
Közben bekapcsoljuk a sütőt 200°-ra. Ha elég meleg a sütő, a zsemléket visszaforgatjuk, befújjuk jó erősen vizzel, a sütőbe is fújunk egy pár spriccelést és betesszük a zsemléket.  18-20 percig  szép zsemleszinüre sütjük, majd rácson hűtjük őket.

 



















Kommentare