Sauerkrautsuppe - Savanyú káposzta leves


                          Sauerkrautsuppe

Zutaten:
200 g Bacon,
1 Zwiebel,
150 g Kolbasz-ungarische Paprika-Hartwurst,
500 g Sauerkraut, (mit dem Saft)
4 Stck mittlere Kartoffeln,
oder 250 g Champignons, frische, oder 1 Dose,
Salz, Pferrer,
1/2 TL Paprikapulver,
1 EL Mehl,
paar Tropfen Oel zum Anbraten
ein wenig Scharfes
-------------
eventuell Sauerrahm zum Servieren

Zubereitung:
Die Baconscheiben ganz klein schneiden, zuerst auf Streifen, dann auf Quadrate.
Den Kolbasz auch auf dünne Ringe schneiden, den Zwiebel würfeln.
In einem Topf auf ein wenig Oel die Baconwürfel scharf anbraten. Die Zwiebeln und die Wurst dazugeben und auch anbraten. Mit dem Mehl bestäuben, Paprikapulver dazugeben. Mit Wasser aufgiessen und den Sauerkraut mit dem Saft dazugeben. Entweder Kartoffeln, oder nur Pilze dazugeben, oder wer mag alle beide und mit Salz und Pfeffer würzen. Es soll schon säuerlich schmecken, passt sehr gut dazu, wenn man ein wenig scharfes dazu gibt, Chili, oder Sambal Olek Gewürz.
Solange kochen, bis die Kartoffeln weich sind. Nochmal abschmecken.  Beim Servieren kann man Sauerrahm dazureichen, aber auch ohne schmeckt die Suppe sehr gut.


                     Savanyú káposzta leves

Hozzávalók:

200 g Bacon,
150 g Kolbász,
500 g savanyú káposzta,
1 hagyma,
só, bors, 
1/2 kk piros paprika,
1 ek liszt,
4 közepes burgonya,
vagy, és 250 g gomba, (friss, vagy konzerv)
par csepp olaj,
egy csipet erős fűszer,

Elkészítése:

Mindent előkészítünk.  A kolbászt karikákra, a bacont  és a hagymát kis kockákra, a gombát szeletekre és a burgonyát kockákra szeljük.
A savanyú káposztáról nem öntjük le a levét, hanem azzal együtt felhasználjuk.
Egy fazékba megforrósítunk egy pár csepp olajat és rádobjuk a Bacon-kockákat. Erősen megpirítjuk, majd beletesszük a kolbászt és a hagymát is. Ezekkel is tovább sütjük. Egy kanál lisztet dobunk rá, mintha rántást készítenénk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, majd gyorsan felöntjük vízzel.  Beletesszük a savanyú káposztát a levével együtt, majd a gombát, vagy  burgonyát is. (aki szereti, mindkettőt) Ízlés szerint befűszerezzük és addig főzzük, míg a burgyonya meg nem puhul.  Tálalásnál tejfölt adhatunk hozzá, de nem szükséges, mert anélkül is nagyon finom. Annak ellenére, hogy savanyú káposzta van benne, nyáron is nagyon kellemes,  a savanykás íze miatt.




 

Kommentare