Matcha-Tee- Biskuitrolle mit Quark-Sahne-Obst - Matcha-teás piskótatekercs gyümölcsös- tejszínes-túrós töltelékkel







Matcha-Tee- Biskuitrolle mit Quark-Sahne-Obst

Story:
Ich möchte schon länger mit Matcha-Tee backen, aber wie es ist, habe ich keinen Matcha-Tee bekommen. Jetzt endlich kann ich mal ausprobieren, besser gesagt, habe ausprobiert.


Zutaten:

75 g Mehl,
50 g Speisestärke,
1 TL Backpulver,
2 TL Matcha-Tee (gehäuft),
------------
4 Eier,
120 g Zucker,
2 EL Wasser,
1 Prise Salz,

Für die Füllung:
250 g Quark,
300 g Sahne,
110 g Zucker,
Vanilie,
1 unbehandelte Zitrone / davon 2 EL Saft und die geriebene Schale,
3-4 Blätter Gelatine, oder 1-2 Tüten Sofortgelatine,
2 Pckg. Sahnesteif,
250 g frische Beerenobst,
100 g gefrorene Beerenobst, 

Zubereitung:
Backofen auf 200° einschalten.
Das Mehl, Speisestärke und Backpulver in eine Schüssel sieben.
Den Matcha-Tee dazumischen.
Mit der Küchenmaschine die Eier mit dem Zucker und Wasser auf der höchste Stufe ca. 8-10 Minuten ganz fest schlagen.  (die ganzen Eier)
Wenn sie ungefähr so sind, wie meine auf dem Bild, dann ausschalten und mit einem Handrührbesen die trockenen Zutaten darunterheben. 
Auf ein Blech Backpapier, oder Dauerbackfolie legen, den Teig draufgeben und glattziehen. Ca. 10 Minuten fertigbacken.
Auf die Arbeitsfläche ein sauberes Küchentuch legen. Den Biskuit-teig über Kopf draufstürzen. Backpapier vorsichtig abziehen. Mit einem 2. sauberes Küchentuch zudecken und mit Wasser besprühen. Den Biskuitboden mit den Küchentücher zusammen ganz vorsichtig aufrollen. Ganz auskühlen lassen.
Solange können wir die Füllung zubereiten:
Den Quark mit dem 100 g Zucker mischen. Das frische Obst waschen, abtropfen lassen. Das gefrorene  Obst vom Gefriere nehmen, abwiegen und in eine Sieb geben. Ganz kurz etwas Wasser drüberlaufen lassen, aber nicht ganz auftauen lassen.
Die Gelatine nach Beschreibung herstellen: Die Blattgelatine für paar Minuten ins kalte Wasser legen, dann in einem kleinen Topf 2 EL wasser heiss werden lassen, die Gelatine ausdrücken und im Heiswasser auflösen. Ganz langsam zu dem Quark geben. Jetzt das ganze Obst dazumischen. In den Kühlschrank stellen.
Die Sahne mit dem restlichen 10 g Zucker und mit dem Sahnesteif ganz fest aufschlagen. Mit der Quark-Obst-Mischung zusammenrühren. 
Auf die Arbeitsfläche 2 Bahnen Klarsichtfolie legen. Die Biskuitrolle auf die Folie legen und mit Hilfe der Küchentücher ausrollen. Mit der Sahne-Quark-Mix belegen und vorsichtig mit Hilfe von der Klarsichtfolie aufrollen, fest reinwickeln.
So für paar Stunden in den Kühlschrank legen.
Beim Servieren in Scheiben schneiden und mit Puderzucker besträuen.


 




Matcha-teás piskótatekercs gyümölcsös-   tejszínes-túrós töltelékkel

Story:
Már hónapok óta szerettem volna kipróbálni, Matcha-teával sütni.
De ahogy szokott lenni, nem kaptam sehol Matcha-teát.
Most végre sikerült beszerezni, ezért most ki tudtam próbálni a sütést vele.

Hozzávalók:
75 g liszt,
50 g burgonyakeményítő,
1 kk sütőpor,
2 kk Matcha-tea,

------------------
4 tojás,
120 g cukor,
2 ek víz,
1 csipet só,
 --------------------

250 g krémtúró, vagy Ricotta,
300 g tejszín,
110 g cukor,
3-4 lap zselatin, vagy 1-2 zacskó express-zselatin... (fajtájától függ)
2 zacskó habfixáló,
1 nem kezelt citrom, abból 2 ek citromlé és a reszelt héja,
250 g friss bogyós gyümölcs,
100 g fagyasztott bogyós gyümölcs

Elkészítése:
A sütőt bekapcsoljuk 200°-ra.

A lisztet a sütőporral és a keményítővel leszitáljuk. Hozzáadjuk a Matcha-teaport is.
Egy konyhagép üstjébe beleütjük a 4 egész tojást, hozzáadjuk a cukrot és vizet. A legnagyobb fokozaton kemény habbá keverjük. Hagyjuk legalább 8-10 percig verni. Ezután egy kézi habverővel szépen óvatosan belekeverjük a lisztkeveréket.
Egy nagy tepsit bevonunk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát és elsimítjuk. 10 perc alatt megsütjük.
Egy munkafelületre egy tiszta konyharuhát terítünk. Fejjel lefelé ráborítjuk a piskótatésztát, majd óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt. Egy második tiszta konyharuhával betakarjuk és egy vízspriccelővel megnedvesítjük. Magunktól eltávolodva, mindkét konyharuhával együtt feltekerjük a piskótát és hagyjuk teljesen kihülni.
A gyümölcsöt megmossuk, lecsepegtetjük. A fagyasztott gyümölcsöt is kimérjük, egy gyors mozdulattal azt is egyszer leöblítjük, hagyjuk lecsepegni.
A túróhoz hozzákeverjük a cukrot, a citrom levét és reszelt héját. A zselatint az előírás szerint elkészítjük. Ha lapzselatinunk van, akkor egy pár percre hideg vízbe tesszük, majd kb. 2 evökanál vizet felforralunk, kinyomjuk a zselatint, aztán a forró vízbe keverjük. 
Ha gyorszselatínunk van, akkor egyszerübb, csak feloldjuk a forró vízben. Hozzákeverjük a túróhoz. Most az összes gyümölcsöt keverjük bele és a hütőbe tesszük.  A tejszínt a maradék cukorral és habfixszel kemény habbá verjük.
Hozzákeverjük a túrókrémet is. 
Egy munkafelületre 2 sáv folpakkot terítünk. A közben kihült piskótatekercset kicsavarjuk a két konyharuha segítségével.
Az összes tejszínes-túrós-krémet ráterítjük, elosztjuk, szépen és elsimítjuk. A folpakk segítségével feltekerjük a piskótatekercset. 
(Nem olyan szorosan, mint a sima piskótatekercset, amiben csak lekvár van.  Próbáljuk egyenletesen, nem túl szorosan, de mégis úgy, hogy szép tekercs legyen, feltekerni.)
A folpakkba tekerjük, ha még szükséges teszünk rá még egy csíkot. Mint egy szaloncukrot becsomagoljuk, majd így egy pár órára a hütőbe fektetjük. 
A tálaláskor felszeljük, de nem túl vékony szeletekre, mert különben kijön belőle a töltelék. (kb. 10-12 szelet lesz)
Porcukorral meghintve tálaljuk.



 
 

 




























Kommentare

  1. Jól mutat, finomnak is tűnik, no de hogy tetszett- ízében más-e, mintha nélküle sütnéd?!

    AntwortenLöschen
  2. Szia Vicuska! Nagyon finom lett, de öszintén megmondom, csak a hecc kedvéért jo!!! Egész enyhén érezni a teát, vagy talán csak azért érzi az ember, mert tudja?? Nagyon mutatós, talán majd készítem újból, ha vendégek jönnek, de csak úgy magunknak legközelebb marad a hagyományos.

    AntwortenLöschen
  3. Szia Editke :) Köszönöm, ezek szerint inkább a színe miatt érdekes. Az tény, hogy jól mutat!

    AntwortenLöschen
  4. Szerintem az egész recept érdekes! Más, mint a sima piskótatekercs....még a piskóta is másképp készül, én mindig igy készitem a tortalapokat is, ilyen módon. Azonkívül ez a túrós-tejszínes krém is nagyon fincsi...lehet többféle ízesítésben készíteni.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Igen, eltér a megszokottól, én is szoktam egész tojást alkalmazni piskóta készítésénél, túrókrémet is gyártok így, tejszínnel és gyümölcsökkel desszertnek összedobom, finom (zselatint nem teszek bele).

      Löschen

Kommentar veröffentlichen