Punsch Eis - Puncsfagyi







                             Punsch Eis

Story:
In Ungarn wird diese Eissorte sehr gern gegessen. Es wird mit echtem Rum zubereitet, also eher für Erwachsenen.
Ich habe eine Küchenmaschine mit Motor. In meine Maschine hat gerade diese Menge reingepasst.

Zutaten:
300 g 30%-e Sahne,
300 g Milch,
75 g Rum,
150 g Aprikosenmarmelade,
75 g Honig,
1 1/2 EL Zitronensaft,
eventuell eine Prise rote Lebensmittelfarbe
-------------------------
150 g Rosinen,
150 g Biskuit-Brösel (egal ob von Keksen, oder Löffelbiskuit)

Zubereitung:
Die Rosinen in Rum einlegen für mindestens zwei Stunden.
Die Marmelade mit der Milch mit Hilfe eines Zerkleinerer glatt mixen. In die Eismaschineschüssel die ganzen flüssigen Zutaten reingeben und kalt stellen.
Nach 2-3 Stunden, wenn es gut gekühlt ist, kann man den Behälter in die Eismaschine stellen und einschalten. Aber davor die Rosinen abgiessen und den Rum zu den anderen Zutaten geben.  
Ca. nach 15 Minuten habe ich den Biskuit-Brösel und die Rosinen dazugebeben und durchgerührt. 
Ich habe 45 Minuten gebraucht, bis das Eis soweit war. Nach 30 Minuten sollte man in der Nähe der Maschine bleiben, weil von der eine Sekunde auf andere wird das Eis fest und die Blätter drehen sich nicht mehr.
Dann das ganze Eis in eine verschliessbaren Schüssel geben und ins Gefrierfach stellen.


                                
                                 Puncsfagyi
Story: 
Kompresszoros fagyigéphez van a recept. Nekem pont tele lett ezzel a mennyiséggel a tartály. Ha valakinek kis gépe van, talán elég lenne a 2/3 mennyiség is egy adaghoz. A mazsolát pedig csak az  utolsó percben adnám hozzá... de ezt ki kell tapasztalni. Elmondom, én hogy készítettem. Ez a fagyi igazi rumot tartalmaz, így csak felnőtteknek ajánlom.
 
Hozzávalók:

300 g 30%-os tejszín,
300 g tej,
75 g rum, (igazi rum, nem aroma) 
150 g sárgabaracklekvár,
75 g méz,
1 1/2 ek citromlé,
esetleg 1 késhegynyi piros ételfesték, (elhagyható)
----------------------------------
150 g mazsola, 
150 g piskótareszelék, (keksz, vagy babapiskóta)

Elkészítése:

A mazsolákat beáztatjuk  a rumba és félretesszük egy zárt dobozban legalább két órára.
A piskótát lereszeljük.
A lekvárt egy kis tejjel elturmixoljuk, hogy teljesen homogén állagot kapjunk.  A fagyigép tartályába mérünk mindent, majd betesszük a hűtőbe szintén legalább 2-3 órára. Mielött elkezdenénk járatni a fagyigépet, leöntjük a mazsoláról a rumot és a többi folyadékhoz öntjük a tartályba.
Kb. 15 perc keverés után hozzáadjuk a reszelt piskótát és a mazsolákat is, majd jól átkeverjük. 
Nekem kb. 45 percre volt szükségem, amíg kész lett a fagyi.
Az utolsó pár percben nagyon oda kell figyelni, mert egyik pillanatról a másikra egyszer csak megáll a lapát. Azonnal ki kell kapcsolni,  hogy le ne égjen a motor.
/ ha másfajta fagyigépünk van, akkor ne készítsük egész keményre a fagyit, így még jól hozzá lehet keverni a mazsolákat. /
Egy jól zárható edénybe kaparjuk a fagyit és rögtön betesszük a fagyasztóba.


 


Kommentare