Mangochatney - Mangócsatni




                           Mangochatney

Zutaten:
1 reife Mango,
3-4 EL Olivenöl,
1 mittlere Grösse Zwiebel,
1 klener Apfel, oder 1/2 grosser,
1 Zehe Knoblauch,
2 EL Zucker,
3 EL Balsamicoessig,
3 EL Sherry, oder Porto,
1 Stck. Ingwer, ca. daumengross,
Salz, Pfeffer,
1 KL Zimt,
3 Nelken,
2 Loorbeeren,
2 KL rote Paprikapulver,
1 Prise Anis,
1 Prise Chiliflocken,
1 Prise Kardamon, 
4-5 EL Wasser,

Zubereitung:
Mango, Zwiebel, Knoblauch, Apfel, Ingwer säubern, schälen. Die ganzen Gewürze abwiegen, in eine kleine Schüssel geben.  Die ganzen Obst in ganz kleine Würfeln schneiden. Den Zwiebeln auch würfeln. In eine Pfanne das Oel heiss werden lassen und die Zwiebelwürfeln drinn anbraten. Den zerkleinerten Knoblauch dazugeben und den Zucker auch. Jetzt sollte es karamellisieren...aber aufpassen, darf man nicht anbrennen lassen!!
Ganz schnell gibt man den Ingwer und die ganzen Gewürze dazu und paar Minuten lässt man mitanrösten, damit die Geschmäcke von den Gewürzen befreit werden. Mit den Sherry und Balsamico ablöschen und den Obst dazugeben. Ca. 15-20 Minuten köcheln lassen. Noch einmal abschmecken.
Wenn man es noch heiss in ein Einmachglas füllt, hält es monatelang frisch.
Das Mangochutney pass zu Hänchen, Lamm und gegrillem Fleisch, zu chinesische Gerichte. Und natürlich kann man es nehmen zu asiatische Gerichte als Gewürz.



                          Mangócsatni

Hozzávalók:

1 érett mangó, 
3-4 ek olívaolaj,
1 közepes hagyma, 
1/2 nagy alma, vagy egy kicsi, 
1 gerezd fokhagyma, 
2 ek cukor, 
3 ek balzsamecet, 
3 ek Sherry vagy Portói, 
1 db gyömbér...kb. hüvelykujj nagyságú, 
só, bors, 
1 kk fahéj, 
3 szegfűszeg, 
2 babérlevél, 
2 kk paprika, 
2 kk currypor, 
1 csipet chilipor, 
1 csipet ánizs, 
1 csipet kardamonn, 
4-5 ek víz
Elkészítése:A mangót, hagymát, fokhagymát, almát,gyömbért megtisztítjuk. Az összes fűszert előkészítjük. A gyömbért lereszeljük, a mangót és almát apró kockákra vágjuk.  A hagymát is felaprítjuk.  Egy serpenyőben megforrósítjuk az olajat, majd elkezdjük sütni a hagymát. Amikor kezd színt kapni, hozzáadjuk az aprított fokhagymát és rögtön a cukrot is. Egy picit karamellizáljuk, de vigyázat, nem szabad megégnie! Gyorsan hozzáadjuk a gyömbért és a füszereket, aztán pár pillanatig együtt piritjuk, hogy felszabaduljanak a fűszerek ízei. Rögtön hozzáöntjük a balzsamecetet, a Sherryt és a vizet. Megkeverjük, majd hozzáadjuk az apróravágott gyümölcsöt is. Lassú tűzön  főzögetjük kb. 15-20 percig, majd a végén még tetszés szerint egy kis sóval és pici ecettel ízesitjük.
Ha rögtön forrón dunsztos üvegbe rakjuk, sokáig (hónapokig) eláll.

Passzol csirkéhez, bárányhoz, grillezett-vagy sűlt húsokhoz, kínai ételekhez. Vagy pedig használható mint ázsiai fűszer-alap.

Kommentare