Germknödel mit Kirschen - Keltgombóc cseresznyével és meggyel

 




               Germknödel mit Kirschen





Zutaten:
500g Mehl,
250 ml Milch,
1 Tüte Trockenhefe, oder 20 g frische Hefe,
2 Eier,
1 Prise Salz,
1 Prise Zucker,
----------------------
2 EL Oel
------------------
24 Stück entsteinte Kirschen,
24 Stück entsteinte Sauerkirschen 
------------------------------
Zum Servieren:

Butter
Gemahlene Walnüsse
Puder-oder-Kristallzucker

Zubereitung:
Das Mehl in eine grosse Schüssel sieben. Die Milch lauwarm erwärmen und die Trockenhefe reingeben.
Alle oberen Zutaten zum Mehl geben und schön glatt kneten. Das Oel dazugeben, damit weiterkneten, bis es gut eingeknetet ist.
Zugedeckt ca. 1 Stunde gehen lassen. (auf Doppelte)
Inzwischen die Kirschen waschen und entkernen.
Den aufgegangenen auf ein bemehltes Brett stürzen und auf 12 Stücke teilen. (Es gibt ca. 75 g Stücke)
Die Teiglinge rundwirken und zugedeckt paar Minuten ruhen lassen. Dann  einzeln flachdrücken mit jeweils 2 Sauerkirschen und 2 Kirschen belegen. Zusammenkneifen und wieder rund formen.
Erneut ruhen lassen bis das Wasser kocht.
In einem Topf wasser aufsetzen. (so einen, der siebaufsatz hat)
Den Siebaufsatz mit Butter auspinseln. 4 Knödel reinsetzen und wenn das Wasser kocht, den Aufsatz auf den Topf setzen. Einen passenden Deckel draufsetzen. Die Kochplatte auf kleinste Stufe stellen und den Deckel 15 Minuten nicht abnehmen!!! Ist sehr wichtig, sonst fallen die Knödel in sich zusammen!!
Mit  1-2 EL geschmolzene Butter übergiessen und mit gemahlene Walnüsse und Zucker bestreuen.




            

     

         

Keltgombóc cseresznyével és meggyel 

Hozzávalók:

500 g liszt,
250 g tej,
1 zacskó porélesztő,
1 csipet só,
1 csipet cukor,
2 tojás,
-----------------
2 ek olaj
-----------------
A tálaláshoz:

olvasztott vaj,
darált dió,
cukor 

Elkészítése:

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. A tejet langyosra melegítjük és feloldjuk benne az élesztőt. Az összes fönti hozzávalókat összekeverjük és egy kelttésztát dagasztunk belőle. Most adjuk hozzá az olajat és alaposan beledolgozzuk a tésztába.
Letakarva kb. egy órán keresztül a duplájára kelesztjük.
Közben megmossuk és kimagozzuk a gyümölcsöt.
A megkelt tésztát egy lisztezett deszkára borítjuk és 12 részre osztjuk. (kb. 75 g)
Gömbölyűre formáljuk őket és betakarva újból pihentejük pár percig. Egyenként lelapítjuk a gombócokat, majd 2-2 meggyet és cseresznyét teszünk a közepébe. Újból gombócokat formázunk és addig pihentetjük, amíg felforr a víz.
Egy lábasban feltszünk kb. 0,5 liter vizet forrni. Olyan lábast válasszunk, amire van passzoló pároló, vagy szita.
A párolót kiecseteljük olvasztott vajjal és beleteszünk 4 gombócot.
A zubogó víz fölé tesszük, fedővel betakrjuk, a lángot takarékra állítjuk. 15 percig hagyjuk letakart fedővel a gőzben. Nem szabad levenni a fedőt, mert akkor összeesik a tészta!!!
Tálaláskor meglocsoljuk 1-2 kanál olvasztott vajjal és megszórjuk ízlés szerint darált dióval (itt a képen mandulával) és por-vagy-kristálycukorral.


 

Kommentare

  1. Imádjuk a kőttes gombócot, meggyel és cseresznyével nagyon finom lehet, ki fogom próbálni. Én így szoktam készíteni, tojást nem teszek a gombóc tésztájába: http://vicuska13.blogspot.com/2011/08/szilvalekvaros-kottes-gomboc-cukros.html

    AntwortenLöschen
  2. Kedves Vicuska! Nagyon szépen néz ki a gombócod, megnéztem a blogodban, biztos nagyon finom is. Én már gyerekkoromban is így ettem, akkor kapta anyukám a receptet...nálunk nagyon bevált. Persze, mint minden màs dolognàl igaz, ahàny hàz annyi recept ....annyi szokás :D Köszönöm a hozzászólásod.

    AntwortenLöschen
  3. Valóban mindenki kicsit másképpen készíti. Örülök, hogy tudtam segíteni :) Editke, ha letekersz az egérrel a blogoldalam aljáig, ott be tudod jelölni a blog követését, bármikor szívesen látlak :) Gratulálok a jó receptekhez a blogodon, jó néhányat lementettem, el fogom készíteni.

    AntwortenLöschen

Kommentar veröffentlichen