Frühlingsrollen - Tavaszi tekercs

       
                              Frühlingsrollen

Story:
Gestern habe ich 500 g Putenbrustfilets mariniert. Zum Salat habe ich nur 200 g gebraucht, also habe ich noch 300 g übrig.
Ich habe gedacht, ich mache mal Frühlingsrollen....schon ewig nicht gegessen. Mir persönlich schmecken die Frühlinsrollen nicht, die vollgepackt sind mit Glasnudeln und Chinakohl... ich finde, die sind so segemehlartig... ich weiss nicht. Deswegen, wenn man die selber macht, schmecken sie am besten.

Zutaten:
300 g mariniertes Hühnerbrustfilet
1 rote Paprika
1/2 Glas Mungobohnensprossen,
1/2 Glas Soyabohnensprossen,
2-3 Frühlingszwiebeln,
3 Knoblauchzehen,
1 Stückchen Ingwer, 1/2 fingergross,
3-4  ELSojasauce,
3-4 EL Teriyakisauce 
----------------------
Oel, oder Kokusfett zum Braten
-----------------------
Reisblätter, oder Frühlinsrollenblätter

Zubereitung:
Das Fleisch kurz anbraten, aber nur für 1-2 Minuten, damit man nachher gut in Streifen schneiden kann. Wenn sie kalt sind, kleinschneiden.
Die Sprossen vom Glas in einem Sieb geben, abtropfen lassen.
Die Paprika und Frühlingszwiebeln sehr fein schneiden.
Falls vorhanden in einem Wok das Oel heiss werden lassen, zuerst die Paprika mit den Zwiebeln anbraten, dann auf die Seit schieben. 
Die Sprossen genauso anbraten, die Knoblauchzehen und Ingwer drüberreiben. Anbraten und wieder auf die Seite schieben. Als letztes die Fleisstreifen in die Pfanne geben und kurz durchbraten. Alles miteinander vermischen, mit Soya-und-Teriyakisauce ablöschen. Vom Herd nehmen.

Die Reisblätter nach dem Verpackungshinweis behandeln.
Bei meine Reisblätter waren angegeben, dass man zuerst im warmes Wasser weich werden lässt, dann muss man sie auf ein feuchtes Tuch legen und befüllen.  Dann wieder mit dem feuchtem Tuch bedecken.
So habe ich auch gemacht...siehe Bilder.

Ca. anderthalb bis zwei EL Füllung auf das Reispapier legen und aufrollen.
Das Fett erwärmen und die Frühlingsrollen drinn frittieren. Auf ein Küchenkrepp legen, damit das überschüssige Fett aufgesaugt wird.
Man sollte aufpassen, damit das Fett nicht zu heiss ist, sonst platzen die Rollen auf, andereseits, wenn man das Fett nicht heiss genug ist, werden sie zu hell. Aber es ist noch immer besser, da sie trotzdem durch sind.
Mit Mangochutney ( Rezept schon im Blog zu finden) und Soyasauce mit ein bisschen Wasabi gemischt.








 



















                          
                          Tavaszi tekercs

Story:
Tegnap 500 g pulykamell filét pácoltam be, de csak 200 grammot használtam fel a salátához. 
Igy ma fel kellett dolgozni a húst. Eszembe jutott, hogy már régen ettem tavaszi tekercset. Én személyesen nem szeretem azokat a tavaszi tekercseket, amik tele vannak üvegtésztával és kínai káposztával. Olyan az ízük, mintha fürészport enne az ember..a saját mindig jobb. Vagy nem....?
 
Hozzávalók:

300 g bepácolt hús, itt pulykamellfilé,(de lehet csirkéből is)
1/2 üveg szója csírák,
1/2 üveg mungóbab csírák,
1 friss piros paprika,
2-3 újhagyma,
3 gerezd fokhagyma,
1 db gyömbér, kb. 1/2 ujjnagyságú,
2-3 ek szójaszósz,
2-3 ek teriyakiszósz,
--------------------------
olaj, vagy kókuszzsír a kisütéshez,
rizspapír

Elkészítése:

A bepácolt húst hirtelen minden oldalról megsütjük, de csak röviden, kb. 1-2 percig. Ez azért szükségletes, hogy ha kihült, fel lehessen vékony csíkokra szelni.
Az üveges zöldséget egy szitába tesszük és hagyjuk lecsepegni.
A zöldésgeket megtisztítjuk. A paprikát és a hagymát hajszálvékony szeletekre szeljük. A gyömbért és fokhagymát lereszeljük.
Egy wokban (ha van), vagy egy serpenyőben zsíradékot forrósítunk. Először a hagymát és a paprikát sütjük meg, félretoljuk a serpenyőben. (az egész pillanatok alatt történik)
A csírák következnek, azokat is átsütjük, rádobjuk a gyömbért és a fokhagymát, átforgatjuk vele,  félretoljuk. Utoljára a húst sütjük át, de azt is csak pár pillanatra. ( a serpenyőnknek az egész idő alatt forrónak kell lennie) Azután az összeset összekeverjük a serpenyőben és ráöntjük a szószokat.  Levesszük a tüzről.

A rizspapírt úgy kezeljük, ahogy a csomagolásán meg van adva.
Én is így készítettem. Ezeket először melegvízben kellett áztatni, aztán egy nedves konyharuhára fektetni és betölteni. Így is csináltam, nézzétek a képeket!

Tehát kb. 1 1/2 ek tölteléket adunk minden rizspapírra és csomagot formálunk belőlük. 
Forró zsiradékban kisütjük, majd egy konyhapapírra helyezzük. 
Vigyázni kell, hogy ne legyen túl forró az olaj, mert könnyen kidurrannak a tekercsek. Viszont, ha túl hideg, nem lesz piros a rizspapír...de ez a jobbik eset, mert már így is átsült minden.
A tálalásnál mangócsatnit és szójaszószt adunk hozzá. A mangócsatni receptje is megtalálható a blogban. A szójaszószt egy kis wasabival ízesítettem. 







Kommentare