English Muffins-oder-Toasties mit Suerteig - English Muffins-vagy kovászos tósztocskák


       English Muffins-oder-Toasties mit Suerteig

Story: Die English Muffins sind keine echte Muffins. Sie werden als schnelle Brötchen zubereitet und frisch zum 5 Uhr Tee serviert. 
In deutschland sind sie erhältlich unter der Namen Toasties. Man kennt sie, wird gerne zum Sonntagsfrühstück zubereitet. Schnell in den Toaster und hat man im Handumdrehen ein leckeres Brötchen auf dem Tisch.

Zutaten:

250 g reife Weizensauerteig (Chef-Sauerteig, wird von VK-Weizenmehl hergestellt),
120 ml  lauwarme Milch,
30 g weiche Butter,
210 g helles Dinkelmehl,
40 g Maisgriess,
3 g Hefe, (1 Priese)
6-7 g Salz,
1 Prise Zucker,
-----------------------
Gries zum streuen,
2-3 EL Oel zum ausbacken,

Zubereitung:

Die oberen Zutaten alle in eine Schüssel geben und ca. 10 Minuten kneten. Zugedeckt auf doppelte gehen lassen. Dauert ca. 1-1 1/2 Stunden. Den Teig nach Wunsch teilen, ich habe den auf 8 Stücke
geteilt. Auf ein nicht bemehltes Brett geben und rundwirken. Ein bisschen Gries auf eine Seit von der Arbeitsfläche geben und die Kugeln  draufsetzen und  flachdrücken. Zugedeckt ca. 25-30 Minuten ruhen lassen. 
Eine Gusseisene Pfanne, oder eine schwere, beschichtete Pfanne auf mittlere Hitze erwärmen. Nicht zu heiss werden lassen! Ich habe 1-6 Stufen, also habe ich zwischen Stufe 3 und 4 gestellt. Auf 3 aufgewärmt, dann immer wieder höher und runter.... Auf keinen Fall sollte man zu schnell die Brötchen rot werden lassen, da werden sie dann innen noch nicht durch. Die Pfanne sollte man mit ein wenig Oel immer wieder einpinseln.
Ich habe 10 Minuten gebraucht, dabei habe ich sie öfters gewendet.
In einem Küchentuch auskühlen lassen. 
Die Toasties kann man dann, wenn sie ganz ausgekühlt sind, halbieren und einfrieren. Dann nach Bedarft im Toaster aufbacken.
Natürlich schmecken sie noch lauwarm am besten.






 









     English Muffins-vagy kovászos tósztocskák

Story:
Az english muffin-ok természetesen nem igazi muffinok. Ezek egy gyors, serpenyőben sűlt zsemlék, amit az angolok nagyon szívesen fogyasztanak az ötórai teához. 
A boltokban, főleg a német boltokban  "Toasties" néven kapható mint becsomagolt pékárú, ami már ketté van vágva. Csak be kell dugni a tósztolóba és pillanatok alatt ott van az asztalon a fincsi vasárnapi zsemle.

Hozzávalók:
250 g búzakovász (Chef-kovász, ami teljeskiőrlésű búzából készül)
120 ml langyos tej,
30 g puha vaj,
210 g világos tönkölybúza,
40 g kukoricagríz, vagy kukoricaliszt,
3 g élesztő (1 csipet)
6-7 g só,
1 csipet cukor,
------------------------
gríz a munkafelületre,
olaj a sütéshez,

Elkészítése:

Az összes fenti hozzávalókból egy sima, nem ragacsos tésztát dagasztunk. Kb. 10 percig gyúrjuk, majd betakarva duplájára kelesztjük. ( 1-1 1/2 óra)
Elosztjuk a tésztát a kívánt nagyságra. Én 8 db-ra osztottam.
Egy nem lisztezett felületen kigömbölyítjük őket. A deszka egy részét behintjük grízzel és oda helyezzük a golyókat, majd lelapítjuk őket. Kb. 25-30 percig hagyjuk letakarva pihenni.
Egy öntöttvas, vagy jó minőségű serpenyőt megmelegítünk, de nem túl forróra. Nekem 6 fokozatom van. A felére, tehát 3-as fokozatra melegítettem, aztán váltakozva kapcsolgattam hol 4-esre, hol vissza a 3-as fokozatra. Semmi esetre sem szabad nagyon forróra melegíteni, mert akkor kívűl megégnek, de belül még nyersek maradnak. 
Tehát egy kis olajjal megkenjük a serpenyőt és egyszerre 4 zsemlét helyezünk bele. Nekem kb. 10 percig tartott a sütés. Többször megforgatjuk őket és többször bekenjük a serpenyőt is újra olajjal.
Ha készek, egy konyharuhára helyezzük őket, betakarjuk vele és úgy hagyjuk őket kihűlni. Langyosan fogyasztva a legfinomabb....de lehűtve, félbevágva lefagyaszthatjuk őket. Aztán egy pár perc alatt a tósztolóban friss zsemléket varázsolhatunk.
 

Kommentare