Chop suey mit Rindfleisch und Pak Choi - Chop Suey marhahússal és Pak choi-jal





    Chop suey mit Rindfleisch und Pak Choi

Zutaten: für 4 Personen

 

 














400 g gutes Rindfleisch zum Kurzbraten / Filet, oder Steak,
125 g chinesische Nudeln,
2 Möhren,
1 Paprika,
1 Zwiebel, oder 3-4 Frühlingszwiebeln,
1 Glas Sojasprossen, fein geschnitten,
2-3 Zehen Knoblauch, 
1 Stück Ingwer, ca. halbe Daumen-gross,
oder Ingwerpaste aus dem Glas,
 2-3  KL getrochnetes Zitronengras,
1-2 KL Curry-Paste scharf,
200 g frische, oder ein Handvoll getrocknete Pilze,
3 kleine Pak choi,
4-5 EL Sojasauce,
3-4 EL Teriyakisauce,
2 EL Reiswein, oder Trockener Sherry, oder Porto,
1 EL Speisestärke
Sesamöl, oder Cocosfett,
2 KL Mangochutney,
eine Prise Sechuanpfeffer,
eventuell bisschen Brühe,


Zubereitung: 

Das Fleisch in feinen Streifen schneiden, mit  1-2 EL Sojasauce marinieren. Auf die Seite stellen, bis die anderen Zutaten vorbereitet werden.
Das Pak choi der Länge nach halbieren, Stunk rausschneiden und quer in Streifen schneiden.
Die Pilze /falss getrocknet: rasch abspülen, dann in ein wenig Wasser einweichen.
Die Sojasprossen abgiessen und auf feine Streifen sneiden.
Die Möhren schälen, waschen und Julienne schneiden.
Die Zwiebenln schälen und in feine Streifen schneiden.
Paprika waschen und fein schneiden. 
Knoblauch und Ingwer schälen und fein schneiden, oder reiben.
Die Gewürze bereit halten.
Eine Wok, oder Wokpfanne ganz heiss werden lassen. Ein wenig von dem Sojaöl reingeben und zuerst das Fleisch anbraten. Aber wirklich nur ganz kurz...es darf keine Feuchtigkeit rauslassen, nur rasch die Poren schliessen lassen. Entweder auf die Seite schieben, oder, wie ich sofort rausholen und in eine Schüssel auf Seite legen.
Dann geben wir wieder ein wenig Oel rein und die kleingeschnittene Gemüsen...ausser die Pilze und das Pak choi.
Das Gemüse schaft anbraten, nicht kochen!! Man muss immer wieder wenden und auf höchste Temperatur arbeiten. Wenn das Gemüse bissfest ist, geben wir die kleingeschnittene Pak choi und die Pilze dazu. (wenn vom Trockenpilz / das Wasser abgiessen, auffangen, am Ende dazugeben, es gibt ein gutes geschmack)
Inzwischen Wasser kochen für die Nudeln. Wenn heiss ist, mit wenig Salz die Nudeln bissfest kochen. Abgiessen.
Wenn das Gemüse bissfest ist, geben wir die restlichen Sojasauce und Teriyakisauce dazu und natürlich, Curry, Mangochatney usw.
Den Reiswein und Stärke zusammenrühren, in den Wok geben. Das Fleisch und die Nudeln auch dazumischen, abschmecken.



         Chop Suey marhahússal és Pak choi-jal

Hozzávalók: 4 főre




 





















400 g jó minőségü marhahús, (steak hús, vagy fehérpecsenye)
125 g kínai tészta,
3 kissebb pak choi, (ha nem lehet kapni, egy kissebb kínai káposzta,)
2 sárgarépa,
1 hagyma, vagy 3-4 szál újhagyma,
200 friss gomba, vagy egy marék száraz, beáztatva,
1 üveg szójacsíra,
2-3 gerezd fokhagyma,
1 db gyömbér, kb. fél hüvelykujj nagyságú, vagy gyömbérpaszta üvegből,
3-4 ek szójaszósz,
2-3 ek teriyakiszósz,
1-2 kk currypaszta,
2-3 kk szárított citromfű,
2 kk mangochutney,
2-3 ek rizsbor, vagy Sherry, vagy Portoi,
1 ek keményítőpor,
szézámolaj, vagy kókuszzsír,
egy pici Szecsuánbors,
só, bors


Elkészítése:

A húst nagyon vékony csíkokra vágjuk és 1-2 kanál szójaszósszal bepácoljuk. Félretesszük, amíg a többit előkészítjük. (nem a hűtőbe)
A pak choi-t félbevágjuk, kivágjuk a csutkáját és vékony csíkokra szeljük. Alaposan megmossuk (többször, mert homokos) és lecsepegtetjük.
A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk és vékony csíkokra szeljük.
A hagymát és paprikát is megtisztítjuk és vékony szeletekre szeljük.
A gombákat megtisztítjuk, felszeljük, vagy a szárítottat leöblítjük és vízbe áztatjuk.
A szójacsírát is lecsöpögtetjük és vékony csíkokra szeljük.
A fokhagymát és a gyömbért is lereszeljük.
A fűszereket kikészítjük.
A wok-serpenyőt, vagy ha nincs, egy nagy serpenyőt erősen felforrósítunk.
Beletesszük a zsíradékot, ami azonnal forró lesz és már tehetjük is bele  a húst. Pillanatok alatt megpirítjuk és rögtön kivesszük, mert nem szabad, hogy levet engedjen. Egy kis tálba szedjük a húst és   félretesszük.  Most újból egy kis zsíradékot adunk a serpenyőbe és belerakjuk az első adag zöldséget: hagymát, répát, paprikát, gyömbért és fokhagymát. Nagy tűzön állandó keverés mellett szép ropogósra sütjük. Beletesszük a többi zöldséget is: a pak choi-t, a szójacsírákat és a gombát. ( ha áztatott, a levét leszűrjük egy kis szürőn, majd a végén hozzáadjuk, mert jó ízt ad)
Ezekkel is jól átsütjük. Közben feltesszük a sós vizet a tésztának főzni. Al dente-re főzzük, majd  leszűrjük.
Ha a zöldség is elkészült, hozzáadjuk a fűszereket: currypasztát, mangóchutney-t, szójaszószt, teriyakiszószt, a gomba levét is.
A rizsborhoz hozzákeverjük a keményítőt és beletesszük az ételbe. Most keverjük hozzá a húst és a tésztát is. Mégegyszer alaposan átkeverjük, ízesítjük szecsuánborssal, sóval, borssal, esetleg még egy kis szójaszósszal.

 



 









Kommentare