Waffel-Schnitte - Ostya szelet
Waffel-Schnitte
Zutaten:
2 Blätter fertige Waffeln
--------------------
Für die Biskuit:
7 Eier getrennt,
180 g Zucker,
2 Tüte Puddingpulver, (ich habe hier Punch-Pudding-Pulver genommen, aber kann man ganz normal auch Vanillie-Pudding nehmen.)
130 g Mehl,
7 EL Wasser,
1 TL Backpulver
-------------------------
Für die Creme:
250 g Puderzucker,
250 g Butter,
2 EL Rum,
200 g Nutella,
2 EL Kakaopulver,
250 g geriebene Walnuss, oder Mandeln,
----------------------
Zubereitung:
Die Eier trennen. Die Dotter mit dem Zucker kremig schlagen in der Küchenmaschine. Dann das Wasser dazugeben (dabei läuft die Maschine weiter) und danach das Mehl und Puddingpulver. Schön glatt rühren lassen. Das Eiweiss mit einer Prise Salz ganz steif schlagen und unter die Dotter-Mehl-Gemisch heben.
Ein Blech, ungefähr so gross, wie das Waffel-Blatt ist, ausbuttern.
Die Biskuitmasse reingeben, glätten und in den vorgeheizten Backofen schieben.
Vorgeheizt bei 180° ca. 20 Minuten backen. Dann auskühlen lassen.
Solange kann man mit der Creme weitermachen. Die Butter mit dem Zucker ganz schaumig rühren lassen, dann die restlichen Zutaten dazugeben.
Die obere Seite der ausgekühlten Biskuit mit der Hälfte der Creme einschmieren. Eine Waffel drauflegen. Mit Hilfe einem Schneidebrett das Ganze umdrehen so, dass die Waffel unten ist.
Jetzt die überschüssige Waffel unten abschneiden. Die obere Seite der Biskuit genauso mit der Creme einschmieren und auch da ein Blatt von den Waffeln drauflegen. Erneut umdrehen, damit man von dieser Waffel die überschüssige abschneiden kann.
Jetzt kann man ganz vorsichtig den Kuchen aufschneiden.
Egal, ob man Würfeln, oder Rauten schneidet. Mit der freien Hand sollte man den Kuchen von oben immer bisschen festhalten, da die Waffeln gerne in ungewollte Richtung brechen.
Ostya szelet
Hozzávalók:
2 lap kész ostya
------------------
A piskótához:
7 tojás,
180 g cukor,
2 zacskó pudingpor,
130 g liszt,
7 ek víz,
1 kk sütőpor,
----------------------
A krémhez:
250 g cukor,
250 g vaj,
2 ek rum,
200 Nutella,
250 g darált dió, vagy mandula,
2 ek kakaópor,
-----------------------
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukorral habosra keverjük egy konyhagéppel. Hagyjuk tovább keverni és úgy tesszük hozzá a vizet és azután a lisztet és a pudingport.
A tojásfehérjét felverjük egy csipet sóval nagyon keményre. Szép óvatosan összekeverjük a lisztes tészával.
A sütőt felmelegítjük 180°-ra.
Egy tepsit (magas széllel, kb. akkora mint az ostyák, nem a nagy gáztepsi) bevajazunk. Beleöntjük a piskóta masszát és kb. 20 percig sütjük. (tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsűlt-e)
Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.
Addig elkészíthetjük a krémet.
A vajat a cukorral habosra keverjük. Majd hozzáadjuk a rumot és a többi hozzávalókat is.
A kihűlt piskótát egy vágódeszkára tesszük. (Nekem vékony, kemény müanyag lapjaim vannak, annak segítségével a legjobb, mert majd meg is kell fordítani)
A piskótát bekenjük a krém felével. Ráteszünk egy lapot az ostyákból. Arra megint egy vágódeszkát helyezünk, aminek a segítségével az egészet megfordítjuk. Most az ostya van alul.
A kiálló ostyaszéleket levágjuk. A piskóta felső felét szintén bekenjük a krémmel és a második ostyával betakarjuk. Ujból megfordítjuk az egészet. Levágjuk a kiálló ostyákat.
Ezután tetszés szerint szeleteljük. A szabad kezünkkel erősen nyomjuk le a kés mellett az ostyát, mert ha lazán fekszik, szeret minden irányban repedezni.
Jól zárható edényben sokáig eláll.
Kommentare
Kommentar veröffentlichen