Oma Aranka' s Quarkkuchen vom Blech - Aranka nagyi túrós pitéje




      Oma Aranka' s Quarkkuchen vom Blech
                    (der Beste auf der Welt)

Zutaten: (für ein grosses Blech, ca 42 Stück. Für ein kleines Blech einfach die Menge halbieren)

Teig 1.
330 g Mehl 405, 
200 g Schweineschmalz, oder Butter
----------------------
Teig 2.
330 g Mehl,
180 ml Milch
6 Dotter,
1 Backpulver,
1 Prise Salz,
--------------------------
1-2 EL Sauerrahm / Schmand
----------------------------
Für die Quarkmasse:
1000 g Körniger Quark / oder Schicktkäse abgetropft,
4 Dotter,
4 Vanilie Zucker, oder Vanilie,
475 g Zucker,
2 EL Gries,
2 EL Schmand, oder Sauerrahm,
----------------------------------------
Von 10 Eier die Eiweiss

Zubereitung:
Das Mehl mit dem Schweineschmalz gut verkneten. Es muss ein Teig sein, den man gut mit einem Messer streichen kann.

Für den 2. Teig siebt man das Mehl und Backpulver in eine Schüssel. In die Mitte eine Mulde bilden. Die Eier trennen, die Dotter in das Mehl geben, das Eiweiss in eine grosse Schüssel.
Zu der Mehl-Dotter gemisch langsam die Milch dazugeben, waerend man mit der Hand ausarbeitet wie einen Strudelteig. 
Am Ende muss es schön elastisch sein und glatt.Den Teig auf einem bemehltes Brett legen und mit der Hand gut durchkneten. Zugedeck paar Minuten ruhen lassen. Solange kann man die Quarkfüllung zubereiten:
Alles miteinander vermengen. Die Eiweisse ganz fest aufschlagen und unter die Quarkmasse heben.

Nach dem Ruhen den Teig ganz dünn ausrollen. Den ersten Teig mit einem Messer schön verstreichen. Jetzt wird der Teig gefaltet.
Ein drittel von oben nach unten, dann ein drittel von unten nach oben. Dann ein drittel von links nach rechts, dann den letzten ein drittel Teig runterschlagen.
Erneut paar Minuten ruhen lassen. Dann ausrollen, so dünn es geht.
Genauso wird er gefaltet, wie vorher.
Dann wird der Teig halbiert. Der Haelfte kommt nach unten, der andere Haelfe nach oben. 
Backofen auf 200 Grad einschalten.
Also, der Teig wird  so gross ausgerollt, wie das Blech. Blech mit Backpapier belegen. Den Teig auf das Blech legen, mit einer Gabel paarmal einstechen, mit 2 EL Sauerrahm bestreichen. In den Backofen schieben, solange, bis der Schmand sich trocknet (ca, 6-7 Min) Das Blech rausholen, die Quarkmasse draufgeben, schön verteilen, glattziehen. Den zweiten ausgerollten Teig drauflegen. Den auch paarmal mit einer Gabel einstechen. Bei 200 Grad ca. in 
35 Minuten fertigbacken. Im Blech auskühlen lassen, dann auf Quadrate schneiden. Vor dem Servieren mit Puderzucker bestreuen.





 

 








                      

                        Aranka nagyi túrós pitéje
                                                 ( a világon a legjobb)


Hozzávalók: (egy nagy tepsihez, 42 kocka.   Egy kis tepsihez egyszerűen csak a felét kell tenni.)

1. tészta:
330 g liszt,
200 g zsír, vagy vaj,
------------------
2. tészta:
330 g liszt,
180 ml tej,
6 tojássárgája,
1 csipet só,
1 sütőpor,
------------------
1-2 ek tejföl
------------------
 A túrós masszához:

1000 g túró,
4 tojás sárgája,
2 ek gríz,
2 ek tejföl,
4 vaníliás cukor,
500 g cukor, 
------------------------
10 tojás fehérje

Elkészítése:

Az első hozzávlókat gyorsan, kézzel összedolgozzuk egymással. Egy nem kemény, kenhető zsíros tésztát kapunk.
A második tésztához a lisztet és a sütőport egy tálba szitáljuk. A közepére egy mélyedést képzünk. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a lisztbe tesszük, a fehérjét pedig külön egy tálba rakjuk. A tejet csak lassan adjuk a tésztához és így egy rétestészta állagú tésztát készítünk. ( A tojások nagyságától, a liszt minőségétől függően megeshet, hogy egy pár ml  kevesebb, vagy több tejre van szükségünk.)
Egy lisztezett deszkára fektetjük a tésztát és kézzel még alaposan átgyúrjuk. Kigömbölyítjük, majd letakarva pár percet pihentetjük.
Szép vékonyra kinyújtjuk a tésztát, a másik tésztát pedig egy késsel szépen elosztjuk rajta, rákenjük.
Most a hajtogatás következik. Fentről lefelé, majd lentről felfelé mindig egyharmadát hatjuk be. Majd balról jobbra ráhajtjuk és az utolsó egyharmadot aláhajtjuk. Betakarva ismét pihentetjük egy pár percet. Addig el lehet készíteni a túró krémet. 

A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra.

A túrót összekeverjük a hozzávalókkal. Felverjük a tojásfehérjéket nagyon keményre és szép óvatosan, összekeverjük.

A tésztát nagyon vékonyra nyújtjuk. Ismét ugyanúgy hajtogatjuk, mint előtte. Félbe vágjuk. Az egyik felét kisodorjuk tepsi nagyságúra. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, megszúrjuk párszor egy villával. Megkenjük a tejföllel és pár percre a sütőbe tesszük száradni. (7-8 perc)
Kivesszük a tepsit a sütőből és a tésztára öntjük a túrókrémet, elsimítjuk. A tészta másik felét is kinyújtjuk és és óvatosan a túróra fektetjük. Ismét megszúrjuk párszor. 200 fokos tepsiben sütjük kb. 35 percig, míg szép zsemleszínű nem lesz. Csak kihűlve szeljük fel.
Tálaláskor meghintjük porcukorral.

 

Kommentare