Kartoffelgulasch von neuen Kartoffeln - Paprikáskrumpli újkrumpliból


        Kartoffelgulasch von neuen Kartoffeln

Zutaten:
1 kg neue Kartoffeln, (kann man natürlich auch mit alten Kartoffeln zubereiten, dann mehlige Sorte nehmen)
300 g Zwiebeln,
3-4 Zehen Knoblauch,
2 frische Paprika (gelbe Spitzpaprika)
2 Tomaten,
150 g Paprikawurst (Kolbász)
2 KL Paprikapulver,
2 EL Piros Arany- Paprika-Püree, (bekommt man auch in Deutschland, in der roten Tube)
2 EL  gebratene Paprika-Püree (kann man weglassen)
2 KL Vegeta, oder ähnliche Brühepulver,
5 EL Oel (was man immer benützt)

Zubereitung:

Kartoffeln waschen, je nach Schale, entweder nur durchrubbeln oder mit einem Messer bisschen abkratzen, dort wo die Schale schon dunkel ist.
Auf kleine Würfeln schneiden.
Die Zwiebeln, Knoblauch säubern, grob zerkleinern und in eine Hexler geben. Die Paprika waschen entkernen, Tomaten uch waschen, grob schneiden und auch in den Zerkleinerer geben. Das Oel dazugeben und alles miteinander pürieren.
In einen Topf geben und anbraten. Danach die Kartoffeln-Würfeln dazugeben, die Paprikapulver und Püree drauftun. Bisschen umrühren, dann mit Wasser auffüllen. Noch mit Brühepulver würzen. (aufpassen, die Wurst ist auch salzig)
Die Wurst in scheiben schneiden, dazugeben. Solange kochen, ( auf kleine Stufe) bis die Kartoffeln weich sind.  Die Zeit ist sehr abhängig, von der Kartoffelsorte. (ich habe im Aldi neue Kartoffeln gekauft aus Israel...die haben 1 Stunde und 45 Minuten gebraucht....ich habe gedacht, die werden nie weich. Die Wurst ist total zerkocht, aber es hat nicht geschadet. Es hat eine Aroma!!! Ich muss Euch sagen....super lecker!!!)
In Ungarn wird dieses Gericht meist mit Brot und Salat gegessen.


















                   Paprikáskrumpli újkrumpliból

Tudom, hogy Magyarországon mindenki tud paprikáskrumplit főzni. Én csak azért írom ide magyarul, mert furcsán nézne ki, ha csak németül lenne leírva a recept. Azonkívül, lehet, vagyis biztos, hogy sokan egész másképp készítik és talán valaki kedvet kap, így is kipróbálni. Szeretem, ha sűrű a leve, sőt, ha nem újkrumpliból készítem, szeretem, ha el is fő, szétesik a krumpli... de hát ahogy mondják: Pofonok és ízlések különböznek....
 

Hozzávalók:
1 kg újkrumpli,
300 g hagyma,
3-4 gerezd fokhagyma,
2 zöldpaprika,
2 paradicsom,
5 ek olaj,
2 kk pirospaprika,
2 ek Piros-Arany,
2 ek sült-paprika-püré (elhagyható, csak nekem pont van nyitott)
150 g füstölt kolbász,
2 kk Vegeta, vagy hasonló ízesítő, vagy megfelelő mennyiségü só,

Elkészítése:

A burgonyát megmossuk és tetszés szerint, vagy csak megdörgöljük, vagy egy kicsit meg is kaparjuk. Aztán kockákra vágjuk. A hagymákat, fokhagymákat megtisztítjuk, egy aprítógépbe tesszük. Paprikákat, paradicsomokat szintén tisztítjuk és hozzáadjuk. Beleöntjük hozzá az olajat és krémszerűre turmixoljuk.
Egy nagy lábasba, vagy nagyméretű serpenyőbe tesszük és enyhén pirítjuk. (én nagyon szeretek nagyméretű serpenyőben főzni)
Hozzáadjuk a burgonyákat, majd a pirospaprikát, paprika-krémet is.
Megkeverjük, majd rögtön felöntjük vízzel. Vegetával ízesítjük. A kolbászt felszeljük, szintén hozzáadjuk. Egészen puhára főzzük.
Teljesen burgonya-fajta függő az ideje: nekem ma  egy és háromnegyed órába telt, amíg megfőtt. Az Aldiban vettem ízraeli burgonyát. Már azt hittem soha sem lesz puha, a kolbász teljesen szétfőtt. De nem ártott meg neki, isteniek az ízek!!!

Kommentare