Schinken-Käse-Taschen und Salamirolle - Szalámis-tekercs és Sonkás-sajtos-táska










            Schinken-Käse-Taschen und Salamirolle


Zutaten:

200 g helles Dinkelmehl,
100 g 1150-er Roggenmehl,
100 g Spätzlesmehl, Griffigesmehl,
100 g  405-er Weizenmehl,
20 g Kartoffelflocken, oder Kart. Püree-Pulver,
2 g Zucker,
12 g Salz,
12 g frische Hefe,
60 g Oel,
100 g Buttermilch,
180 g lauw. Wasser
 -------------
 1 geschlagenes Ei zum Bestreichen
----------------------------
Füllung:
ca. 100 g dünngeschnittene Paprika-Salami,
200 g Schinken,
ca. 80-100 g Käse ( Emmentaler) 

Zubereitung:

Die ganzen oberen Zutaten zu einem Teig verkneten. / In der Maschine, oder per Hand.
Auf ein nicht bemehltes Brett legen,  durchkneten, rund formen.
In einer Schüssel auf einer warmen Ort auf Doppelte gehen lassen.
Den Teig halbieren:
445 g sollte die Hälfte sein.
Von der Hälfte 6 gleiche /74g grosse Stücke teilen. Rundwirken und ca.  5 Minuten ruhen lassen.
Die andere Hälfte auch rundwirken, auch ruhen lassen.
Die Kugeln einzeln ausrollen. Vom Käse 6 fingerdicke Stifte schneiden. In den Schinkenscheiben rollen.
Auf den oval ausgerollten Teig jeweils 1 Schinken-Käse-Peckchen legen und den Teig über dem zusammenklappen. Die Seiten schliessen, in dem man von Aussen nach Innen einrollt. 
Auf ein mit Backpapier belgtes Blech legen.

Den anderen Teig flachdrücken, länglich ausrollen. Mit den Salamischeiben belegen, restlichen Käse darüberreiben. Den Teig von der länglicher Seite aufrollen. Auf dem Blech legen.

Den Backofen auf 200° aufheizen.
Wenn das Temperatur erreicht ist, alles mit mit Ei bepinseln und  das Blech in den Backofen schieben. 1 Schnapsgläschen Wasser auf den Backofenboden giessen. Ca. nach 10 Min. wiederholen. Temperatur auf 180° zurückschalten und ca. 30 Min. fertigbacken.

 
















         Szalámis-tekercs és  Sonkás-sajtos-táska

Hozzávalók:

200 g világos tönkölyliszt,
100 g sötést rozsliszt, (még nem egészen tk.)
100 g rétesliszt,
100 g 45-ös búzaliszt,
20 g burgonyapehely,
2 g cukor, 
12 g só,
12 g élesztő,
100 g iró,
60 g étolaj,
180 g langyos víz,
-------------------
1 felvert tojás a bekenéshez
-------------------------------
6 szelet  gépsonka,
ca. 100 g vékonyra szelt paprikás szalámi,
ca. 100 g sajt /egyben,

Elkészítése:

A felső hozzávalókból egy kelttésztát dagasztunk. Vagy géppel, vagy kézzel. Utána egy nem lisztes deszkán kézzel átdolgozzuk, kigömbölyítjük és letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
Egy nem lisztes deszkára borítjuk, elfelezzük. 2x 445 g lesz belőle.
Az egyik felét elosztjuk 6 felé (74 g-os db-ok), kigömbölyítjük öket és hagyjuk pár percig pihenni. A másik felét is kigömbölyíjük és hagyjuk, amíg a többit elkészítjük.
A sajtból levágunk 6 db ujjnyi vastag darabokat. Mindegyiket betekerjük egy szelet gépsonkába.
A gömböket kisodorjuk, majd rátesszük a sonkatekercset. A tésztát visszahajtjuk és a végeit összetekrjük.
Egy papírral kibélelt tepsire helyezzük őket. 
A másik fél tésztát lelapítjuk, kisodorjuk négyszögletesre.
Rárakjuk a szalámi szeleteket, a maradék sajtot a tetejére reszeljük.
Feltekerjük, mint egy beiglit. Szintén a tepsire helyezzük.
Kb. 10-15 perc múlva bekapcsoljuk a sütőt 200°-ra. Ha bemelegedett, bekenjük a tésztákat a felvert tojással és betoljuk a tepsit a sütőbe. Visszaállitjuk a hőmérsékletet 180°-ra és beöntünk a sütő aljára egy kupica vizet. Kb. 10 perc múlva újra megismételjük.  
30 perc alatt szép pirosra sütjük.

Kommentare