Mürbteig für Tarte und Tarteletts - Linzertészta tarte, és tartelettes fomákhoz

















               Mürbteig für Tarte und Tarteletts

Ich habe auf Vorrat gebacken: wollte zwar nur 36 Stück Tarteletts, aber es sind 56 Stück geworden.
Man kann es leider schlecht ausrechnen, wieviel Teig man braucht.
Meine Backformen haben einen Durchmass von 8.5 cm und ca. 2 cm Rand. Also die Teiglinge  sollten 14.5 cm Durchmesser haben, damit sie genau reinpassen.
Aber, am besten jeder probiert es für sich selber, wieviel Teig für sein Tartelett-form er braucht.

Also, ich schreibe Euch, wie ich gemacht habe, dann könnt Ihr noch immer nur die Hälfte, oder Drittel von der Menge zubereiten.


Zutaten: 

625 g Weizenmehl,
50 g gemahlene Mandeln,
310 g kalte Butter,
1 Pck. Backpulver,
1 Prise Salz,
280 g Zucker,
Vanilie,  Schote ausgekratzt, oder gemahlen,
1 Bio-Zitronenschale gerieben,
2 1/2 Eier, 
----------------
Backpapier, rund geschnitten, 
Bohnen zum Blindbacken,
Tartelette-Förmchen,


Zubereitung:

Alles per Hand gut miteinander verkneten. In 2-3 Portionen in Folie eingepackt in den Kühlschrank geben für mindenstens 30-40 Minuten.
Man kann 2 verschiedene Arten vorgehen. 
1. 
Enweder rollt man den Teig aus zwischen 2 Folien ca. 3 mm dünn aus und sticht man die gebrauchte Grösse aus /hier 12.5 cm Durmesser.
2.
Oder man nimmt ca. Walnussgrösse Stücke und rollt man einzeln zwischen 2 Frischhaletefolien aus. Dann gibt man sie in den Backform. 
Ca. die gleiche Grösse Backpapier-Kreise ausschneiden. Auf jedem Teig ein rundes Backpapier legen und paar Bohnen, oder Backerbsen...oder ähnlichen drauflegen.
Vorgeheizt bei 175° ca. 15 Minuten backen. Den Form aus den Backofen holen. Die Backpapiere mit den Bohnen entfernen. (aber vorsichtig...sons bricht der Teig ab) 
Dann erneut für 5 Minuten in den Backofen geben und fertigbacken.
Kann man sehr gut in Voraus arbeiten. Es schmeckt am Besten, wenn es schon paar Tage alt ist.  





          Linzertészta tarte, és tartelettes fomákhoz

Ez egy alaprecept, olyan süteményekhez, aminek a formáját előbb
meg kell sütni. Nagyon sok időt lehet spórolni, ha nem ugyanaz nap készíti el az ember....vagy az asszony. Nyugodtan lehet napokkal előtte is sütni, csak légmentesen kell bezárni ha  kihűlt.
Nekem most csak kb. 36 db kellett volna, de 56 db készült. Nehéz kiszámolni, hogy pontosan mennyi tészta kell, mert mindenki egy kicsit másképp csinálja, vékonyabbra, vastagabbra, a formák mérete is sokszor egész más.
Az én formám mérete: 8.5 cm és a szélei 2 centisek, tehát 14.5 cm átmérőjü tészta passzol bele. Tehát 56x 14,5 cm átmérőjű karika lett.
Leírom, én hogy készítettem, aztán vehetitek a felét, vagy harmadát, ki hogy akarja.

Hozzávalók:

625 g liszt,
50 g darált mandula (biztos dió is jó)
310 g hideg vaj, (nem margarin!!)
1 zacskó sütőpor,
1 csipet só,
280 g cukor,
vanilia, (nem vaniliás cukor!! de ha mégis, akkor annyival kevesebb cukrot  tegyünk bele)
1 bió citorm reszelt héja,
2 1/2 tojás,
---------------------
sütöpapír, 
bab, vagy sárgaborsó a "vak-sütéshez"
tarteletts-fomák

Elkészítése:

A fentieket egy tálban, vagy egy deszkán gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, meg fólpakkba csomagolva 2-3 adagban a hűtőbe tesszük legalább 30-40 percre.
Kétféleképpen lehet készíteni.
1.
Vagy fólia között kisodorjuk 2-3 mm-esre és a megfelelő nagyságú kiszúróval kiszúrjuk,
2.
vagy, ahogy én készítettem (ülve), két fólia között kb. diónagyságú darabokat kisodrunk egyesével és úgy helyezzük bele a formába.

Sütőpapírból kerek formákat vágunk, a tésztákra helyezzük és belerakunk szárazbabot, vagy borsót.

175°-ra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük (figyelni kell), majd kivesszük a sütőből, eltávolítjuk a papírokat a babbal együtt, aztán visszatesszük még 5 percre sűlni.
Teljesen kihűtjük őket, aztàn légmentesen lezárjuk, hogy ne szívja be a levegő nedvességét.






 













Kommentare