Zwetschgenknödel, oder Marillenknödel - Szilvásgombóc vagy Sárgabarackos gombóc







                

       Zwetschgenknödel oder Marillenknödel



Zutaten:

1 kg mehligkochende Kartoffeln
2 Eier,
1 Pr. Salz,
350-380 g Mehl

--------------------

Zwetschgen oder Aprikosen



Zubereitung:

Kartoffeln kochen, schälen und mit der Kartoffelpresse durchdrücken. Erkalten lassen.
Dann die Eier und Salz dazugeben und mit so viel Mehl zusammenkneten, dass man einen gut
ausrollbaren Teig erhält. Mit Frischhaltefolie abdeckt, ca. 30 min ruhen lassen.
Währenddessen kann man das Obst vorbereiten:
Zwetschgen, Marillen oder Aprikosen waschen, entsteinen und halbieren. Je nach Grösse kommen sie in den Teig - meist reicht eine halbe Aprikose, jedoch  ganze Zwetschgen.

Für die Semmelbrösel benötigt man:
3-4 EL Öl,
ca. 120 g Semmelbrösel

Öl in einer Pfanne erhitzen, Semmelbrösel dazugeben und bei ständigen rühren rotbraun rösten. Aufpassen, brennt leicht an!

Jetzt mit dem Teig weitermachen.

Auf ein bemehltes Brett geben und dünn ausrollen. In ca. 10x10cm Quadrate schneiden. Auf jedes Teigstück ein Stück Obst setzen. Wenn das Obst nicht süss genug ist, kann man zu jedem Stück eine Prise Zucker oder auch Zimt + Zucker dazugeben. 
Dann in die Hand nehmen und schöne runde Kugeln formen, so dass die Obststücke ganz bedeckt sind und nicht auslaufen können.
In einem Topf ausreichendes Wasser zum Kochen bringen und die Knödel darin gar kochen. 
Wenn die Knödel oben schwimmen, brauchen sie noch ca. 3-4 Minuten (man kann auch nach 1 min probieren, dazu rausnehmen und halbieren)
Die gekochten Knödel anschließend direkt in die Semmelbrösel geben und schwenken, damit sie von allen Seiten bedeckt sind.
Mit Zimt + Zucker warm servieren.
In Ungarn wird dieses Gericht gern als Hauptspeise gegessen.






      

    Szilvásgombóc vagy sárgabarackos gombóc

Hozzávalók:
 

1 kg lisztes burgonya,
2 tojás,
1 cs. só,
kb. 350-380 g liszt

Elkészítése:
A burgonyát héjában főzzük meg, majd húzzuk le a héját és törjük át a burgonyát. Lehet hidegen is, melegen is, de a továbbiakhoz tökéletesen le kell hűlnie. (Ha meleg krumplival próbáljuk elkészíteni, nagyon sok lisztet felvesz és a végén kemény lesz a gombóc.)
Az áttört krumplihoz adjuk hozzá a tojásokat, pici sót és annyi lisztet, hogy egy jól kezelhető tésztát kapjunk. Folpackkal takarjuk le és kb. 30 percig pihentessük.
Addig a többi dolgot el lehet végezni.
A sárgabarackot vagy szilvát (kb. 1 ½ kg) mossuk meg, a magokat szedjük ki, vágjuk félbe. Egy serpenyőben 4-5 evőkanál olajat melegítsünk meg és kb. 120 gamm zsemlemorzsát állandó keverés mellett pirítsunk meg Vigyázat, mert könnyen megég!

A tésztát egy gyúródeszkán nyújtsuk ki vékonyra. Kb. 10x10 cm-es négyszögeket vágunk. Mindegyik tésztára egy gyümölcsöt helyezünk, nagyságától függően egy felet vagy egy egészet. Ha a gyümölcs nem egészen édes, lehet mindegyikhez egy pici cukrot, esetleg fahéjas cukrot is adni. 
Ezután  kézbevesszük  a tésztát és szép gömbölyű gombócokat formázunk belőle, úgy hogy teljesen zárt legyen.
Egy fazékba tesgyünk fel vizet forrni, egy csipet sóval és ebben főzzük meg a gombócokat. Ha feljönnek a víz tetejére kb. még 2-3 percig kell főzni. Érdemes egy gombócot félbevágni és megnézni, hogy tényleg kész-e. Direkt a zsemlemorzsás serpenyőbe szedjük ki őket, jól forgassuk át, hogy mindenhol be legyenek fedve. Melegen, fahéjas cukorra hintsük meg és tálaljuk.
 





Kommentare