Türkisches Fladenbrot - Török pita-kenyér
Türkisches Fladenbrot
Zutaten:
450 g Weizenmehl,
1/2 KL Salz,
21 g Hefe,
300 g lauwarmes Wasser
Zubereitung:
Alles miteinander gut verkneten lassen in der Küchenmaschine.
Danach auf ein nicht bemehltes Brett legen und per Hand nochmal gut durchkneten. Rundformen und zugedeckt ca. 45 min auf Doppelte gehen lassen.
Danach ein Brett mit ein bisschen Mehl und Griess bestreuen und den Teig draufgeben. Mit der Hand schön flachdrücken, formen. (nicht mit dem Wellholz)
Auf ein mit Backpapier belegtes Blech legen und erneut 10 min. ruhen lassen.
Backofen auf 200-220° vorheizen.
1 EL Olivenöl in eine kleine Schüssel geben. Mit den Fingerkuppen rundherum eindrücken, auch genauso Rautenmuster reindrücken.
1 Ei aufmachen, rausnehmen ein Löffelvoll und das mit einem EL Olivenöl mischen. Mit der Mischung das Brot bepinseln. Mit Sesam, oder mit Schwarzkümmel bestreuen. Noch ein paar grobe Salzstückchen drauf verteilen, da im Teig wenig Salz ist.
Im vorgeheizten Backofen bei ca. 200° 12-15 min. backen. Während dem Backen 2x 2-3 Spritzer Wasser in den Backofen sprühen.
Török pita-kenyér
Hozzávalók:
450 gr fehérliszt,
450 gr fehérliszt,
1/2 kk só,
21 gr élesztő,
300 gr langyos víz
Elkészítése:
Az összes hozzávalót a konyhagéppel megdagasztjuk, aztán egy nem lisztezett deszkára tesszük, kézzel még jól átdolgozzuk. Gömbölyítjük és betakarva kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük. Lisztezett-grízezett deszkára borítjuk. Kézzel (nem fával) szép laposra nyomkodjuk, formázzuk.
Sütőpapírra, vagy olajozott tepsire helyezzük. Betakarva újra kb. 10 percig pihentetjük.
A sütőt elömelegítjük 200-220°-ra.
Egy kanál olívaolajat teszünk egy kistányérra. Ebbe mártogatjuk az ujjainkat és így körbe-körbe mintát nyomkodunk a kenyér szélére, majd szintén kárómintákat nyomkodunk az egész kenyérre.
1 tojásból egy kanálnyit elveszünk, belekeverünk egy kanál olajat és egy csipet cukrot. Ezzel szépen lekenjük a kenyeret.
1 tojásból egy kanálnyit elveszünk, belekeverünk egy kanál olajat és egy csipet cukrot. Ezzel szépen lekenjük a kenyeret.
Ezután tetszés szerint megszórjuk: feketeköménnyel,
szézámmal, vagy mákkal, vagy ezek kererékével, még egy pár db dúrva sót
is szórhatunk rá, mert a tésztájában kevés van.
Kb. 12-15 perc alatt szép pirosra sütjük.
Kb. 12-15 perc alatt szép pirosra sütjük.
A sütés elején és kb. 5 perc múlva egy kis vizet spriccelünk a sütő aljába.
Mennyi hasznos infó egy egyszerű receptben! Kívül-belül szép pita :)
AntwortenLöschenKöszi Vicuska. Remélem megsütöd te is.:)
AntwortenLöschen