Türkisches Fladenbrot - Török pita-kenyér




                 
                     Türkisches  Fladenbrot
Zutaten:
450 g Weizenmehl,
1/2 KL Salz,
21 g Hefe,
300 g lauwarmes Wasser
Zubereitung:
Alles miteinander gut verkneten lassen in der Küchenmaschine.
Danach auf ein nicht bemehltes Brett legen und per Hand nochmal gut durchkneten. Rundformen und zugedeckt ca. 45 min auf Doppelte gehen lassen.
Danach  ein Brett mit ein bisschen Mehl und Griess bestreuen und den Teig draufgeben. Mit der Hand schön flachdrücken, formen. (nicht mit dem Wellholz)
Auf ein mit Backpapier belegtes Blech legen und erneut 10 min. ruhen lassen.
Backofen auf 200-220° vorheizen.
1 EL Olivenöl in eine kleine Schüssel geben. Mit den Fingerkuppen rundherum eindrücken, auch genauso Rautenmuster reindrücken.
1 Ei aufmachen, rausnehmen ein Löffelvoll und das mit einem EL Olivenöl mischen. Mit der Mischung das Brot bepinseln. Mit Sesam, oder mit Schwarzkümmel bestreuen. Noch ein paar grobe Salzstückchen drauf  verteilen, da im Teig wenig Salz ist. 
Im vorgeheizten Backofen bei ca. 200° 12-15 min. backen. Während dem Backen 2x  2-3 Spritzer Wasser in den Backofen sprühen. 

 
                     Török pita-kenyér
Hozzávalók:

450 gr fehérliszt, 
1/2 kk só, 
21 gr élesztő
300 gr langyos víz
Elkészítése:

Az összes hozzávalót a konyhagéppel megdagasztjuk, aztán  egy nem lisztezett deszkára tesszük, kézzel még jól átdolgozzuk. Gömbölyítjük és betakarva   kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.  Lisztezett-grízezett deszkára borítjuk.  Kézzel (nem fával) szép laposra nyomkodjuk, formázzuk.
Süt
őpapírra, vagy olajozott tepsire helyezzük. Betakarva újra kb. 10 percig pihentetjük.
A süt
őt elömelegítjük  200-220°-ra.
Egy kanál olívaolajat teszünk egy kistányérra. Ebbe mártogatjuk  az ujjainkat és így körbe-körbe mintát nyomkodunk a kenyér szélére, majd szintén kárómintákat nyomkodunk az egész kenyérre.
1 tojásból egy kanálnyit elveszünk, belekeverünk egy kanál olajat és egy csipet cukrot. Ezzel szépen lekenjük  a kenyeret.
Ezután tetszés szerint megszórjuk: feketeköménnyel, szézámmal, vagy mákkal, vagy ezek kererékével, még egy pár db dúrva sót is szórhatunk rá, mert a tésztájában kevés van.
Kb. 12-15 perc alatt szép pirosra sütjük. 
A sütés elején és kb. 5 perc múlva egy kis vizet spriccelünk a sütő aljába.

Kommentare

Kommentar veröffentlichen