Gerbeaud-Schnitte - Zserbó
Gerbeaud-Schnitte
Sie ist eine
echte ungarische, kulinarische
Köstlichkeit!
Jeder kennt sie, jeder mag sie! Ich habe das Rezept von eine
ungarische Internetseite "Andi konyhája".
Seit Jahren
backe ich bestimmte Sachen von diese Seite und die gelingen immer und schmecken
auch immer lecker. Ich habe nichts geändert, das Rezept ist genau so richtig,
wie man es dort findet.
Zutaten:
Teig:
850 g Mehl,
1/2 TL
Backpulver,
500 g
Butter,
125 g
Zucker,
3 Eier,
25 g Hefe,
200-250 ml
lauw. Milch.
Zubereitung:
Die Hefe mit
ein bisschen Zucker und Milch aufgehen lassen. Dann alles gut miteinander
verkneten, die Milch nur langsam nacheinander dazugeben (je nach
Mehlbeschaffenheit braucht man 200-250 g).
Nicht gehen
lassen. Den Teig auf 4 Stücke teilen, jedes rundwirken.
Ein grosses
Blech ausbuttern.
Füllung:
Aprikosenmarmelade
(ca. ein mittleres Glas voll)
300 g gem.
Wahlnüsse mit
300 g Zucker
gemischt. (600 g Zucker-Nuss
gemischt)
Den ersten Teig
blechgross rollen, ins gebutterte Blech legen. Ca. 4-5 EL Marmelade verteilen,
bis er überall bedeckt ist, dann ein Drittel, also 200 g vom Wahlnuss-Zucker-Gemisch
verteilen. Noch 2x genauso schichten.
Beachten bitte:
Es gibt 4 Teigschichten und nur 3 Füllungen!! Oben auf den 4. Teig kommt nichts
mehr drauf.
Die 4. Teigplatte
oben drauflegen. Mit einer Gabel ein paar Mal einstechen.
Dann ca. für
1 Stunde ruhen lassen.
Im
vorgeheizten Backofen bei 180° ca. 30min Unter-Oberhitze backen.
Nach dem
Auskühlen:
1 Pckg
Kuvertüre überm Wasserbad auflösen, 1 EL Kokosöl, oder ganz normales Küchenöl dazugeben
(ausser Olivenöl ist jedes Öl geeignet). Den Kuchen damit übergiessen, schön
glattstreichen. Nach dem Auskühlen schneiden.
Zserbó
Már évek óta
készítek bizonyos recepteket az Andi konyhája nevű internetes blog-oldalról.
Ezek közé tartozik ez a recept is és annyira bevált, hogy nem is szeretnék mást
kipróbálni, mert mindig nagyon finomra sikerül és egyszerű az elkészítése.
Semmit nem is változtattam rajta, úgy ahogy ott található, úgy készítem el.
A tésztához:
(Egy nagyméretű gáztepsihez.)
850 g
liszt,
½ kk
sütőpor,
500 g vaj,
125 g
cukor,
3 tojás,
25 g
élesztő,
200-250 g
langyos tej (a liszttől függően)
A
töltelékhez:
300 g
darált dió,
300 g
cukor, tehát 600 g cukros dió keverék,
kb. 400 g
sárgabarack lekvár
Elkészítése:
Az élesztőt
egy kis cukorral és tejjel elolvasztjuk és pár percig kelesztjük. Ezután a
többi hozzávalókkal együtt egy kelt tésztát gyúrunk, vagy géppel dagasztatjuk. A
tejet utoljára adjuk hozzá, nem egyszerre. Nem kell keleszteni. A tésztát 4 részre
osztjuk és mindegyiket gömbölyűre kidolgozzuk. Egy tepsit olajozzunk be és
készítsük oda. Az első tésztát tepsi nagyságúra kinyujtjuk, majd a
tepsire fektetjük. Bekenjük lekvárral és elsimitjuk. 200gr cukros diókeverékkel beszórjuk. A 2. és a 3. réteg is igy készül. Vigyázat a lapokból 4 db lesz, a
töltelékből csak 3x kell rátenni.
Végül a 4. lapot a tetejére fektetjük,
villával megszúrkàljuk és betakarva egy 1 óráig pihentetjük.
Előmelegített
sütőben 180°-nál, alsó-felső beállításnál kb. 30 percig sütjük.
Ha kihűlt,
elkészítjük a csoki mázat:
1 csomag
csoki bevonót, vagy étcsokit (200g Kuvertüre) gőz felett feloldunk, majd hozzàkeverünk kb. 1 ek olajat.
A zserbó
tetejére öntjük a mázat és szépen elsimítjuk. Csak akkor vágható, ha már kihült.
Kommentare
Kommentar veröffentlichen