Gerbeaud-Schnitte - Zserbó


































                         Gerbeaud-Schnitte




Sie ist eine echte ungarische,  kulinarische Köstlichkeit! 
Jeder kennt sie, jeder mag sie! Ich habe das Rezept von eine ungarische Internetseite "Andi konyhája".
Seit Jahren backe ich bestimmte Sachen von diese Seite und die gelingen immer und schmecken auch immer lecker. Ich habe nichts geändert, das Rezept ist genau so richtig, wie man es dort findet.




Zutaten:

Teig:
850 g Mehl,
1/2 TL Backpulver,
500 g Butter,
125 g Zucker,
3 Eier,
25 g Hefe,
200-250 ml lauw. Milch.

Zubereitung:

Die Hefe mit ein bisschen Zucker und Milch aufgehen lassen. Dann alles gut miteinander verkneten, die Milch nur langsam nacheinander dazugeben (je nach Mehlbeschaffenheit braucht man 200-250 g).
Nicht gehen lassen. Den Teig auf 4 Stücke teilen, jedes rundwirken.
Ein grosses Blech ausbuttern.

Füllung:
Aprikosenmarmelade (ca. ein mittleres Glas voll)
300 g gem. Wahlnüsse mit
300 g Zucker gemischt.     (600 g Zucker-Nuss gemischt)


Den ersten Teig blechgross rollen, ins gebutterte Blech legen. Ca. 4-5 EL Marmelade verteilen, bis er überall bedeckt ist, dann ein Drittel, also 200 g vom Wahlnuss-Zucker-Gemisch verteilen. Noch 2x genauso schichten.
Beachten bitte: Es gibt 4 Teigschichten und nur 3 Füllungen!! Oben auf den 4. Teig kommt nichts mehr drauf.
Die 4. Teigplatte oben drauflegen. Mit einer Gabel ein paar Mal einstechen.
Dann ca. für 1 Stunde ruhen lassen.
Im vorgeheizten Backofen bei 180° ca. 30min Unter-Oberhitze backen.

Nach dem Auskühlen:
1 Pckg Kuvertüre überm Wasserbad auflösen, 1 EL Kokosöl, oder ganz normales Küchenöl dazugeben (ausser Olivenöl ist jedes Öl geeignet). Den Kuchen damit übergiessen, schön glattstreichen. Nach dem Auskühlen schneiden.

Das Bild hier unten ist von 08. 10. 2015
      

Ez a fenti kép 2015 okt. 8.-án lett utólag beillesztve.


                             Zserbó

Már évek óta készítek bizonyos recepteket az Andi konyhája nevű internetes blog-oldalról. Ezek közé tartozik ez a recept is és annyira bevált, hogy nem is szeretnék mást kipróbálni, mert mindig nagyon finomra sikerül és egyszerű az elkészítése. Semmit nem is változtattam rajta, úgy ahogy ott található, úgy készítem el.




A tésztához: (Egy nagyméretű gáztepsihez.)

850 g liszt,
½ kk sütőpor,
500 g vaj,
125 g cukor,
3 tojás,
25 g élesztő,
200-250 g langyos tej (a liszttől függően)

A töltelékhez:
300 g darált dió,
300 g cukor, tehát 600 g cukros dió keverék,
kb. 400 g sárgabarack lekvár


Elkészítése:


Az élesztőt egy kis cukorral és tejjel elolvasztjuk és pár percig kelesztjük. Ezután a többi hozzávalókkal együtt egy kelt tésztát gyúrunk, vagy géppel dagasztatjuk. A tejet utoljára adjuk hozzá, nem egyszerre. Nem kell keleszteni. A tésztát 4 részre osztjuk és mindegyiket gömbölyűre kidolgozzuk. Egy tepsit olajozzunk be és készítsük oda. Az első tésztát tepsi nagyságúra kinyujtjuk, majd  a tepsire fektetjük. Bekenjük lekvárral és elsimitjuk. 200gr cukros diókeverékkel beszórjuk.  A 2. és a 3. réteg is igy készül. Vigyázat a lapokból 4 db lesz, a töltelékből csak 3x kell rátenni. 
Végül a 4. lapot a tetejére fektetjük, villával megszúrkàljuk és betakarva egy 1 óráig pihentetjük.

Előmelegített sütőben 180°-nál, alsó-felső beállításnál kb. 30 percig sütjük.
Ha kihűlt, elkészítjük a csoki mázat:
1 csomag csoki bevonót, vagy étcsokit (200g Kuvertüre) gőz felett feloldunk, majd  hozzàkeverünk kb. 1 ek olajat.
A zserbó tetejére öntjük a mázat  és szépen elsimítjuk. Csak akkor vágható, ha már kihült.

Kommentare