Rotweingugelhupf - Vörösboros kevertkuglóf
Rotweingugelhupf
Zutaten:
250 g
Mehl,
250 g
Zucker,
250 g
Butter,
250 ml
trock. Rotwein,
4 Eier,
1 TL Zimt,
Vanille,
1 Pack. Backpulver,
100 g
geriebene dunkle Schokolade
Zubereitung:
Die Butter
mit dem Zucker schaumig rühren. Dann die Eier einzeln dazugeben, dabei
soll die Maschine weiter laufen.
Die trockenen
Zutaten in einer Schüssel auswiegen und
dabei sieben. (ausser Schoko)
Den Wein
auch wiegen.
Die Maschine
weiter laufen lassen und dabei gibt man nacheinander, abwechselnd die trockene
Zutaten und dann ein bisschen Wein dazu. Noch paar Minuten weiter laufen
lassen. Anschliessend die gerieb. Schokolade dazumischen.
Eine
Kugelhupfform ausfetten, mit Semmelbröseln bestreuen und den Teig reingeben.
Im
vorgeheizten Backofen bei 170° 50min backen. (Nadelprobe)
10 min in
der Form auskühlen lassen, bevor man stürzt.
Vörösboros kevert kuglóf
Hozzávalók:
250 g liszt,
250 g cukor,
250 g vaj,
4 egész tojás,
1kk fahéj,
vanília, vagy 1 zacskó vagy eredeti kikapart,
1 sütőpor,
2 ek kakaópor,
100 g sötét csokireszelék,
250 g száraz vörösbor
Elkészítése:
A vajat a cukorral keverőgéppel szép habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a
tojásokat: A gépet hagyjuk tovább keverni.
A száraz anyagokat egy tálba mérjük, közben megszitáljuk.
Lehet mindent
egymásra tenni. A lisztet, sütőport, kakaót, vaníliát, fahéjat, ha kell szitáljuk. (A csoki reszeléket
nem.)
A bort is kimérjük. Ezután egymás után felváltva hozzáadjuk őket,
egy-két kanál száraz, pici bor. Majd a többi hozzávalót is hozzáadjuk. Aztán jól kikeverjük a
géppel, a végén a csoki reszeléket hozzáadjuk, de azt csak röviden kell belekeverni.
Egy kuglóf formát kiolajozunk, majd prézlizünk. A tésztát beletesszük.
170°-os előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük. (Tűpróba)
Ha megsült kivesszük és kb. még 10 percig pihentetjük, mielőtt fejre borítva
kivesszük a formából.
Kommentare
Kommentar veröffentlichen