Elsässer Flammkuchen - Elzászi Flammkuchen







                                                     Elsässer Flammkuchen





Zutaten:



Elsässer Flammkuchen

Für 2 grosse Bleche:

350 g Weissmehl, 

50 g VK Mehl, 

10 g Hefe, 

250 ml lauw. Wasser, 

1 Pr Salz, 

3 EL. Olivenöl



Zubereitung: 



Die Hefe mit Wasser vermengen und 10 min gehen lassen.

Dann geben wir die restlichen Zutaten dazu und gut verkneten. 1-1,5 Stunde zugedeckt an einem lauw. Ort gehenlassen.

Nach dem Gehen, auf  2 Teile teilen (auf dem Bild,  wurde auf  3 geteilt, deswegen sind die so klein. Da wir nur zu zweit sind,  reicht das aus.  Vom verbliebenen 3. Teig mache ich heute Brot, das wird mein Vorteig!

Also auf  2 Stücke teilen und ganz dünn ausrollen. Auf ein mit Backpapier belegtes Blech legen und  den Belag darauf legen.

Belag für 2 Bleche:

1 Becher Sauerrahm oder Schmand  und 1 Becher Sahne, gut miteinander vermischen und darauf verteilen.

Herzhaft: 125-150 g Bacon  und 500 g Zwiebeln  kleinschneiden.

Süss: 4 rote Äpfel entkernen und mit dem Gurkenschneider ganz fein schneiden. ca. 100 g Zucker -Zimt-Gemisch

220° 10-15min backen












                                 
                                          


                       
                     Elzászi Flammkuchen


Hozzávalok:

350 g fehérliszt, 
50 g tk. liszt, 
10 g élesztö, 
250 g langyos viz, 
1 csipet só,
3 ek olívaolaj

Elkészítése:
Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, hagyjuk 10 percig.
Azután beletesszük a többi hozzávalót és jól kidagasztjuk.  Hagyjuk  1-1,5 órát kelni.
A tésztát tetszés szerint elosztjuk,  de két nagy tele tepsire elég. Nagyon vékonyra kinyújtjuk és papírral bélelt tepsire rakjuk. Rákenjük a tejszínes tejfölt, majd rátesszük a feltétet.
-------------------------------
Sós változat: Mindkettőre elég: 
125g  Bacon vagy keverve sonkával, vagy
 húsos szalonna, aprózva, 
500 g szeletelt hagyma,
1(kis) pohár tejföl + ugyanannyi tejszín. 
A tejszínt és tejfölt jól összekeverjük, megkenjük vele a tésztát, megszórjuk szalonnadarabokkal és hagymával.
---------------------
Édes változat: (mindkét tepsire elég)
A tejszínes- tejföl  ugyanaz. 
Majd 4 db szép piros almát  megmosunk, kiszedjük a magházat és félbevágva az uborkaszeletelőn vékonyra szeljük. Rátesszük a tejfölös tésztára.
100 g cukrot ízlés szerint fahéjjal elkeverjük, megszórjuk. 
-------------------
220°-on kb 10-15 percig sütjük.      

Kommentare